V našich článcích jsme se už mnohokrát zmiňovali o těch nejoblíbenějších superhrdinech. Zatímco DC Comics má svého Batmana nebo Supermana, Marvel má například Spider-Mana, který je známý svou dětinskostí, smyslem pro humor a hláškami, které trousí všude, kde to jen jde. Tento chlapec, kterého kousl geneticky modifikovaný pavouk, je tu s námi již od roku 1962. Poděkovat za postavu Petera Parkera můžeme samozřejmě legendárnímu Stanu Leeovi.

Než se pustíme do informací o komiksové tvorbě, měli bychom zmínit, že Spider-Man je tou nejčastěji se vyskytující Marvel postavou ve filmech a videohrách. Co se filmů týče, v současné době můžeme znát celkem tři vysokorozpočtové filmové série, kde hlavního hrdinu pokaždé ztvárnil jiný herec.

Přečtěte si také: Spider-Man: Miles Morales přinese kompletní příběh i podporu ray tracingu

První film od Sama Raimiho (Téměř dokonalý zločin) se objevil v roce 2002 a hlavní postavu si zde zahrál Tobey Maguire (Velký Gatsby). Raimiho Spider-Man se dočkal ještě dalších dvou dílů, třetí díl však nedosahoval moc dobrého hodnocení.

V roce 2012 a 2014 se fanoušci pavoučího muže dočkali druhé dvoudílné série s názvem Amazing Spider-Man, kde si roli našeho superhrdiny střihl Andrew Garfield (The Social Network). Jednalo se však o filmy nevalných kvalit a dá se říci, že na ně každý zapomněl.

Tím se dostáváme k poslední hrané filmové sérii, která byla natočena v rámci Marvel Cinematic Universe, aby postava Spider-Mana zapadala do filmového kolosu Avengers. V současné době můžeme znát dva samostatné filmy s názvy Spider-Man: Homecoming a Spider-Man: Daleko od domova. V hlavní roli jsme zde mohli vidět britského herce Toma Hollanda, který by měl hrát mladého Nathana Drakea ve filmové adaptaci Uncharted.

Rádi bychom zde zmínili i videohry, ale na to bohužel není prostor. Pokud by vás však zajímali informace o hrách, podívejte se na Pixelových TOP 5 - Nejlepších Spider-Man her.

Hlavním poselstvím tohoto článku jsou však informace o komiksové sérii s názvem Peter Parker Spectacular Spider-Man, jejíž část vytvořil Chip Zdarsky (Daredevil), Joe Quinones a Michael Allred. Tato série vychází již od roku 1976 a v současné době obsahuje přes 300 sešitů. U nás v Česku samozřejmě nevychází po jednotlivých číslech, ale ve svazcích, které se většinou věnují nějaké samostatné příběhové části.

První svazek s podtitulem Do soumraku vydalo nakladatelství CREW v roce 2019. Druhý díl s názvem Hledaný u nás vyšel na začátku roku 2020. A v současné době bychom se díky již zmiňovanému nakladatelství CREW měli dočkat třetího kompletu s podtitulem Návrat do minulosti. Ten bude obsahovat sešity 301 - 305 a Peter Parker zde bude cestovat do minulosti. Pokud by vás zajímalo, co vás přesně čeká, pod tímto odstavcem naleznete oficiální anotaci:

„Přidejte se k Petru Parkerovi, jeho sestře Terese a J. Jonahu Jamesonovi v příběhu o SPEKTAKULÁRNÍM CESTOVÁNÍ ČASEM! Aby zabránil nebezpečné kalamitě, ke které se schyluje, nemá Petr Parker jinou možnost než cestovat zpátky časem. Do těch krásných, pohodových dob, kdy ještě chodil na školu a jeho úhlavním nepřítelem byl Flash Thompson. A kromě toho se samozřejmě musel starat o tetičku May a přijít na způsob, jak se vyrovnat se svými novými schopnostmi. Ale jinak – pohoda. A teď jsou tam hned dva Spider-Mani a Spidey při kontaktu se svým mladším já zjišťuje, že není tak jednoduché napravovat chyby, ke kterým ještě nedošlo…“

Peter Parker Spectacular Spider-Man 3: Návrat do minulosti by měl vycházet 15. září/septembra tohoto roku. Na eshopu nakladatelství si můžete titul předobjednat a prohlédnout si zde krátkou ukázku, která by vás na komiks mohla navnadit.