Poslední dva díly MCU Thora natočil Taika Waititi, sympatický novozélandský filmař, který v porovnání s prvními dvěma filmy ubral na vážnosti a příběh boha hromu značně okořenil humorem. Ale zatímco Ragnarok (2017) byl mezi kritiky a fanoušky velice chválený, u Lásky jako hrom (2022) se lze poměrně často setkat s názorem, že Waititi zde s humorem příliš tlačil na pilu, až to vyloženě zacházelo do trapnosti. A ani samotné recenze už nebyly kdovíjak působivé. Otázkou tak je, zda filmař u slavné MCU postavy zůstane i nadále pro další sólo dobrodružství.

Už nějakou dobu se šíří zvěsti o tom, že Thor 5 je v brzkých fázích příprav, přičemž už mu měla pomalu začít předprodukce. Právě na to byl dotázán Waititi během rozhovoru pro server Business Insider, nicméně podle jeho odpovědi to vypadá, že i kdyby Thor 5 byl skutečně ve výrobě, on už se na něm podílet nebude. 

Waititi nemá podle všeho vůbec zdání, zda jsou tyto zvěsti pravdivé, ví jen to, že do výroby dalšího Thora zapojený není. Filmař se chce nyní především zaměřit na několik filmových projektů, ke kterým se v posledních letech upsal.

Mezi ně patří například filmová adaptace knihy Klára a Slunce, kterou v roce 2021 napsal slavný britský spisovatel japonského původu Kazuo Ishiguro. Pak ještě plánuje převést do filmové podoby komiks Incal od Alejandra Jodorowskyho, stejně tak nesmíme zapomenout, že Waititi plánuje i Star Wars film, ke kterému momentálně stále píše scénář.

Kvůli tomuhle všemu bude režisér zkrátka až příliš zaneprázdněný, tudíž pokud by Marvel skutečně chtěl Thora 5 odlepit od země v nejbližších letech, otěží režie by se musel chopit někdo jiný. 

Waititi se domnívá, že než všechny tyto projekty uvede, uplyne tak šest nebo sedm let. A do té doby už podle něho pravděpodobně Thora 5 někdo natočí. Zároveň si ale práci s Marvelem pochvaloval, stejně tak i spolupráci s Chrisem Hemsworthem. Zda pro něj ale v budoucnu natočí ještě něco dalšího, je otázkou.

Za pár dní bude každopádně premiérovat v amerických kinech jeho sportovní komedie Jeden gól s Michaelem Fassbenderem v hlavní roli, my si ale na film budeme muset počkat až do 4. 1 .2024.