Švédský malíř, hudebník a designér v jednom, Simon Stålenhag, nakopl svou kariéru velmi úspěšně. Své projekty nejdříve ukazoval lidem na internetu, následně začal produkovat své vlastní knihy, například tituly Smyčka nebo Pasáž a nakonec si ho všimli velké produkční společnosti a distributoři, kteří podle jeho díla vytvořili osmidílný seriál s názvem Tales from the Loop, na který se můžete podívat na službě Amazon Prime Video.

Přečtěte si také: Tajemné Tales from the Loop o sobě dává vědět

V čem jsou ale jeho díla tak jedinečná? Simon Stålenhag totiž ve svých nákresech a povídkách představuje naprosto jiný svět. Například právě knihy Pasáž a Smyčka nám představily alternativní realitu osmdesátých a devadesátých let, kde krajině dominují obrovské kybernetické stroje, stavby, věže a kabely. Jednoduše si představte například klasické předměstí malého města, ale autor do něj přidá třeba obrovskou levitující stanici. Navíc jeho původní práce vypadá velmi realisticky, protože často používá opravdové fotografie, do kterých zasazuje ony sci-fi prvky.

Teď však zapomeňme na jeho minulou práci a pojďme se podívat na nový projekt s názvem The Labyrinth, se kterým chce Stålenhag uspět na Kickstarteru. Jedná se o takzvaný narativní art book. To znamená, že v knize najdete obrázky, které doprovází krátký text vyprávějící příběh.

Kniha The Labyrinth nás zavede do světa pokrytého ruinami a popelem, do světa, jenž byl zničen přírodní katastrofou. Poslední přeživší se museli schovat do podzemí. Hlavními hrdiny jsou Matt, Sigrid a Charlie, trojice dobrodruhů, která opouští bezpečný přístav pod zemí a vydává se na expedici do pustiny na povrch. Během cesty jsou naši hrdinové nucení čelit temným tajemstvím z dob před pádem civilizace.

Co se odměn týče, autor na to šel velmi jednoduše, protože máte na výběr jen mezi třemi úrovněmi. Za necelá 2 eura můžete jen tak podpořit projekt bez nějaké odměny. Pokud byste měli zájem o standardní edici, ve které najdete art book v pevných deskách a elektronickou verzi ve formátu PDF měsíc před vydáním fyzické verze, zaplatíte slušných 34 euro. Pro fajnšmekry je tu ještě limitovaná edice za 67 euro, jež obsahuje knihu v pevných deskách, prémiový papír a látkovou vazbu. Navíc taktéž dostanete elektronickou verzi ve formátu PDF měsíc před vydáním fyzické edice. Ke každé úrovni si pak můžete přes poznámku doobjednat ještě tematický plakát za necelých 15 euro. Na výběr jich máte celkem pět. 

Co se úspěchu kampaně týče, nemusíte se vůbec bát, protože během prvních dnů bylo vybráno necelých 180 000 dolarů z potřebných 23 000. Pokud vás projekt zaujal, určitě se podívejte na stránku kampaně, kde najdete bližší podrobnosti. The Labyrinth budete moci zakoupit ještě dalších devatenáct dní. Na závěr ještě zmíníme, že je možné, že se tato kniha někdy objeví i u nás s českým nebo slovenským překladem. Limitovaná edice je však pouze pro Kickstarter.