Legendární komiksový výtvarník a scénárista Mike Mignola je mnohými znám jen jako otec mysteriózního univerza Hellboy, které čítá například série Hellboy, Ú.P.V.O., Abe Sapien a další. Pravdou však je, že se Mignola podílel i na několika zásadních komiksech od vydavatelství DC Comics a Marvel.

Přečtěte si také: Nálož informací o animáku Batman: Long Halloween

Mezi jeho nejzajímavější příspěvky pro vydavatelství DC Comics patří nejspíše ty pro oblíbenou sérii Batman. Od Mignoly však nečekejte klasické batmanovské vyprávění. Mike je známý svou láskou k hororu a toto zalíbení právě používal i v jeho příbězích o Temném rytíři města Gotham.

Během následujícího týdne bude české nakladatelství CREW vydávat Mignolův batmanovský svazek. Batman Mikea Mignoly, jak se tato kniha jmenuje, představí čtenářům čtyři slavné komiksové příběhy, ve kterých se Mignola ponořil do světa hororu, temných bohů, alternativních vesmírů, hřbitovů a temných hrůz.

První povídka s názvem Zkáza, jež postihla Gotham se odehrává v roce 1928. Hlavní hrdina Bruce Wayne se po dlouhých letech vrací domů, aby vyšetřil děsivé prokletí, jež zavinilo smrt jeho rodičů. Za celým incidentem nejspíše stojí děsivé monstrum rozsévající smrt po celém Gothamu. V tomto příběhu se univerzum Batmana střetává se světem H. P. Lovecrafta (Volání Cthulhu).

Po hororovém příběhu následuje povídka zvaná Gotham ve světle plynových lamp. Vítejte ve steampunkové éře Temného rytíře, kde se bude Batman snažit dopadnout nejznámějšího sériového vraha všech dob, Jacka Rozparovače. Tato povídka byla adaptována i do stejnojmenného animovaného filmu a také do videohry, která ale nikdy nebyla dokončena.

V neposlední řadě na čtenáře budou čekat povídky Plynárna a Svatyně. V první zmiňované se bude muset Bruce Wayne vypořádat s tajemnou drogou vyvolávající hrůzu. Závěr svazku bude patřit příběhu odehrávajícího se na gothamském hřbitově, který skrývá něco nebezpečného a děsivého.

Neobvyklý svazek Batman Mikea Mignoly v Česku vyjde 25. května/máje 2021. Komiks si v současné době můžete předobjednat na eshopu nakladatelství CREW za 599 korun. Kniha nabídne 240 barevných stran svázaných v pevné vazbě s přebalem.