Tento čtvrtek si v českých kinech konečně odbyl premiéru snímek Super Mario Bros. ve filmu, animovaná adaptace slavné videoherní série od společnosti Nintendo, ve které se instalatér Mario snaží zachránit princeznu Peach před padouchem Bowserem. Věděli jste ale, že existuje i live-action adaptace? 

V roce 1993 přišla produkční společnost Hollywood Pictures se snímkem Super Mario Bros., který divákům představil příběh z Brooklynu, kde začnou záhadně mizet mladé dívky. Jednoho dne ale zmizí i archeoložka Daisy, do které je bezmezně zamilovaný instalatér Luigi. Ten se vzápětí se svým bratrem Mariem vydá do podzemního dinosauřího světa ovládaného krutým vládcem Koopou, aby Daisy zachránil.

Výsledkem byla úchylná, bizarní a ujetá podívaná, která obsahovala snad všechny prvky z tehdejší žánrové tvorby. Jen ta esence videoherního Maria filmu tak trochu chyběla. Zatímco předloha je barevná a pozitivní, film byl vcelku dost temný. A z roztomilých postaviček se staly obludy z nočních můr. Prostě kultovní klasika pro všechny milovníky bizáru. Anebo také skvělý prostředek pro strašení mladších sourozenců.

Z King Koopa se stal hypochondrický humanoidní dinosaur, Toad se zase stal zpívajícím bezdomovcem a Mário doslova nesnáší skákání. Všude rostou inteligentní houby. Jo a také zde je celá sekvence z nočního klubu, kde tančí doslova skutečné striptérky. Film nevydělal ani půlku toho, co stál. Nintendo se po jeho uvedení do kin rozhodlo už nikdy neudělat žádnou live-action adaptaci žádné své hry. Ano, proto nikdy neuvidím live-action Zeldu. Zničil kariéru oběma svým režisérům. A Bob Hoskins, herec, který hrál Mária, několikrát během natáčené téméř zemřel.

Devadesátkový Mario byl ale pro filmový a videoherní svět vcelku dost důležitý. Jednalo se totiž o vůbec první celovečerák založený na známé videohře. O rok později se na plátna kin dostal hraný Street Fighter s Jean-Claude Van Dammem v hlavní roli, což je mimochodem také slušný bizár. A v pětadevadesátém přišel režisér Paul W.S. Anderson s filmovou verzí kultovní bojovky Mortal Kombat, která byla na tehdejší dobu vlastně docela dobrá. Alespoň já na ní mám z dětství dobré vzpomínky.

Cesta k dokonalé adaptaci ale byla dlouhá a trnitá. Prvního klenotu jsme se dočkali až v roce 2017, kdy na Netflixu premiérovala seriálová Castlevania. Obrovský úspěch poté o čtyři roky později zaznamenal Arcane ze světa League of Legends. A ledy hraných live-action adaptací prolomila až nedávná první řada seriálu The Last of Us z produkce HBO.