Legendární Stanley Kubrick, který patří mezi nejlepší režiséry filmové historie, se po úspěchu svého kultovního snímku 2001: Vesmírná odysea (1968) rozhodl, že s jedním ze svých příštích projektů zamíří tentokrát do minulosti. Měl v plánu natočit životopisný velkofilm jménem Napoleon, který by se zaměřil na životní cestu nejslavnějšího francouzského vojevůdce všech dob.

A Kubrick patrně plánoval opravdu velkolepou podívanou, údajně například hodlal točit bitevní scény v Rumunsku, přičemž chtěl pro účely natáčení využít pomoci místní armády, která mu měla poskytnout až 40 tisíc mužů. Napoleona měl zcela původně ztvárnit David Hemmings, ale posléze byla tato role přenechána Jacku Nicholsonovi, kterému se po jeho účinkovaní ve slavné road-movie Bezstarostná jízda (1969) rozjela kariéra na plné obrátky. Napoleonovu první ženu Jospehine zas měla ztvárnit legendární Audrey Hepburn.

Ale i přestože to všechno znělo moc hezky, snímek byl nakonec zrušen. Mezi hlavní důvody údajně patří až příliš vysoké náklady na natáčení a komerční neúspěch dalšího napoleonského velkofilmu Waterloo (1970), který natočil Sergej Bondarčuk. Kubrick se proto následně věnoval jiným projektům. 

Už od roku 2013 ale víme, že projekt chce vzkřísit další režisérská legenda, kterou je Steven Spielberg. Ten tehdy oznámil, že nikdy nezrealizovaný Kubrickův film přetvoří do podoby minisérie, ke které se v roce 2016 přihlásilo HBO. Od té doby se ale zdálo, že projekt se nehnul z místa, nicméně na momentálně běžícím filmovém festivale v Berlíně (Berlinale), kde zmíněný režisér převzal cenu Zlatého medvěda za celoživotní dílo, prohlásil, že už na HBO připravuje obrovskou produkci, aby se mohl projekt konečně odlepit od země. Spielberg se tak na minisérii bude podílet jako jeden z hlavních producentů.

Zatím je ale stále otázkou, kdo se chopí otěží režie. Ještě v roce 2016 to vypadalo na to, že by to mohl být Cary Joji Fukunaga, který například natočil všechny epizody první řady seriálu Temný případ (True Detective) a bondovku Není čas zemřít. Není však známo, zda se s ním počítá i nadále.

Je ale dobré vědět, že Spielberg na obnovu Kubrickova Napoleona nezapomněl a stále nám ho hodlá nadělit se vší parádou. I tak bychom se ale raději měli připravit na ještě dlouhé čekání, protože Spielberg se bude chtít nepochybně také věnovat svým filmovým projektům.

Nutno také připomenout, že jednoho velkofilmu o francouzském vojevůdci bychom se měli dočkat ještě letos. O ten se zas postaral Ridley Scott, přičemž titulní roli Napoleona v něm ztvární Joaquin Phoenix. V následujících měsících bychom se tudíž mohli dočkat nějakého prvního traileru.