Star Wars bude v blízké budoucnosti nepochybně všude plno. Hlavní slovo teď mají série na streamovací službě Disney+, díky nimž budeme moci v příštích letech sledovat další příběhy Mandaloriana, Boby Fetta, Obi-Wana Kenobiho, Ahsoky Tano, Landa Calrissiana, Cassiana Andora z filmu Rogue One: Star Wars Story nebo klonované jednotky Clone Force 99 alias The Bad Batch. Samozřejmě se dá počítat také s tradiční náloží knih pro všechny věkové kategorie, komiksů nebo videoher.

Značka Star Wars je ale přece jen odjakživa synonymem filmů, přičemž jako další měl přijít na řadu snímek Star Wars: Rogue Squadron od Patty Jenkins, režisérky Wonder Woman a Wonder Woman 1984. Vypadá to ale, že tento plán se nyní poněkud zkomplikoval. A za problémem stojí přeplněný harmonogram režisérky.

Server The Hollywood Reporter nově informoval o tom, že předprodukce filmu, který je plánován zhruba rok, měla začít ještě letos, a tak by plnohodnotná produkce byla zahájena během roku 2022. V Lucasfilmu však dospěli ke zjištění, že stávající plány a závazky Patty Jenkins spojené s ostatními projekty tento postup jednoduše nedovolí. Jinými slovy má mít Jenkins svůj diář příliš přeplněný na to, aby se mohla ještě příští rok věnovat Rogue Squadron.

Film byl tedy podle všeho stažen z produkčního plánu a dočasně uložen k ledu, přičemž tvůrci nyní doufají, že se Patty Jenkins bude moci k projektu vrátit, jakmile vyřeší další závazky. Bohužel nevíme, o co přesně se má jednat, není však žádným tajemstvím, že Jenkins chystá třetí film Wonder Woman pro studio Warner Bros. nebo novou podobu Kleopatry pro Paramount.

Pro tuto chvíli je oficiální datum premiéry filmu Star Wars: Rogue Squadron stále stanoveno na 21. prosince/decembra 2023, podle The Hollywood Reporteru se ale může toto datum kdykoliv změnit. Třeba se do té doby dozvíme, o čem přesně by měl film, jenž byl oznámen na konci roku 2020 během akce Investor Day 2020 od společnosti Walt Disney, být.

Jeho název je nicméně dost jasným odkazem na eskadru Rogue, skupinu povstaleckých a později novorepublikových pilotů. Eskadru Rogue známe dost dobře již z her a z knih, které dnes spadají do tzv. Legends kontinuity, tudíž nejsou součástí stávajícího kánonu Star Wars kánonu. I v nynějším kánonu však hraje nemalou úlohu, zejména díky příběhům komiksů od Marvelu.

Jak se každopádně zdá, prokletí nových filmů ze světa Star Wars zdárně pokračuje. Nejprve došlo na zrušení plánů na další snímky pod označením A Star Wars Story, mezi něž patří Rogue One a Solo z roku 2018. V relativní tichosti a bez bližších informací pak došlo také ke zrušení plánů na trilogii od Riana Johnsona, scénáristy a režiséra osmé filmové epizody s podtitulem Poslední z Jediů, která dodnes rozděluje fanouškovskou komunitu Star Wars na tábory zanícených příznivců a neméně zatvrzelých odpůrců.

Vlastní filmovou trilogii Star Wars měli připravovat také dva nenávidění tvůrci seriálové Hry o trůny, David Benioff a D.B. Weiss. Ještě dnes si mnozí fanoušci seriálu od HBO rádi povídají o tom, zda to byla právě vidina prací na Star Wars, která způsobila, že oba pánové uspěchali poslední a dosti nepovedenou sezónu Hry o trůny. Nakonec však i tyto plány vzaly za své, protože Benioff a Weiss utekli i od Lucasfilmu a nakonec zakotvili na Netflixu, pro nějž mají připravovat hned několik projektů.

Pravda je, že po mírně řečeno vlažném přijetí Wonder Woman 1984 nelze v tuto chvíli mezi populární tvůrce řadit ani Patty Jenkins. Prozatím se však zdá, že by měla Jenkins v případě Rogue Squadron zůstat u režie, zatímco scénář, který byl největším kamenem úrazu nejnovější filmové Wonder Woman, připravuje Matthew Robinson (Láska a příšery, Dora a ztracené město). Otázkou pak zůstává, jestli společnost Walt Disney bude chtít vyplnit díru jiným filmovým projektem. Další plány na nové Star Wars filmy aktuálně zahrnují spekulace o projektu, na nějž dohlíží Kevin Feige, otec Marvel Cinematic Universe. Na jakékoliv oficiální informace však v tomto případě stále čekáme. Jistotou je tak pouze zatím nepřiblížený Star Wars film, který má vyjít někdy v roce 2024 a který připravuje Taika Waititi (Thor: Ragnarok, Králíček Jojo). Snad alespoň Waititiho film vznikne bez větších problémů, odkladů nebo rušení.