Letos jsme se na zahraničním trhu dočkali a ještě dočkáme celé řady nových knih ze světa Star Wars. Odstartovala série Vrcholná Republika, zastoupená několika titulů pro dospělé i mladší čtenáře, trilogie Alphabet Squadron od Alexandra Freeda byla završena s knihou Victory's Price, tu a tam si můžeme díky peru Timothyho Zahna přečíst o minulosti velkoadmirála Thrawna a za několik dní dojde k doplnění anime série Star Wars: Visions titulem Ronin: A Visions Novel. A i příští rok slibuje nejeden zajímavý knižní příběh.

Již víme, že na začátku roku budou k dispozici tituly, které tvoří třetí vlnu první fáze Vrcholné Republiky. Nově došlo na oznámení několika víceméně samostatných titulů, jimž vévodí kniha pro dospělé s názvem Star Wars: Shadow of the Sith. Její příběh je časově zasazen do období mezi filmy Návrat Jediho a Síla se probouzí, přičemž se zaměřuje na pátrání Luka Skywalkera a Landa Calrissiana po planetě Exegol. Jinými slovy, konečně dojde na rozvedení hledání, které Lando letmo zmínil v průběhu filmu Vzestup Skywalkera.

Shadow of the Sith píše Adam Christopher, jenž měl mít původně na starosti knihu pro dospělé, která by vycházela ze seriálu The Mandalorian a která by vyšla ještě letos. Bohužel však došlo z neznámých důvodů k jejímu zrušení, a tak se Christopher zjevně zahojil na příběhu o Lukovi a Landovi. Výsledek této změny si budeme moci přečíst od 28. června/júna 2022.

O něco dříve, konkrétně 10. května/mája 2022, dorazí na zahraniční trh další kniha pro dospělé s názvem Star Wars: Brotherhood. Autor Mike Chen jejím prostřednictvím představí nový příběh z éry Klonových válek, v němž bude hrát hlavní housle Anakin Skywalker a Obi-Wan Kenobi. Na této knize by přitom měla být nejdůležitější možnost poznat kanonický přechod Anakina od padawana k rytíři Jedi. Ten byl v rámci Legends kontinuity ukázán v animované mikro-sérii Clone Wars z roku 2003.

Lucasfilm Publishing, divize společnosti Lucasfilm, která má jako vždy veškeré Star Wars knihy na starosti, však chystá i něco nového pro mladší čtenáře. Převážně dětem je určena antologie Star Wars: Stories of Jedi and Sith, která láká na dobrodružství sepsaná 10 úspěšnými autory. Patří mezi ně Roseanne A. Brown, Sarwat Chadda, Delilah S. Dawson, Tessa Gratton, Michael Kogge, Sam Maggs, Michael Moreci, Alex Segura, Vera Strange a Karen Strong. O ilustrace se postará Jake Bartok.

Zajímavě zní také young-adult titul Star Wars: Padawan. Autorka Kiersten White se v ní totiž zaměří na mladická léta Obi-Wana Kenobiho, konkrétně na první krůčky pod křídly jeho mistra Qui-Gona Jinna. Nám každopádně nezbývá než doufat, že časem alespoň některé z těchto knih vyjdou i u nás. V posledních měsících se nám zdá, že Egmont pořádně šlápnul na plyn a donedávna bídná situace s vydáváním nových Star Wars titulů v češtině se výrazně zlepšila. Snad se tedy do budoucna nic nezmění k horšímu. Shadow of the Sith kupříkladu působí poměrně důležitě i ve vztahu k filmové sáze Skywalkerů, takže když nic jiného, minimálně tuto knihu bychom v českém vydání tak nějak očekávali. Takže doufejme, že se nezmýlíme.