Cesta Klonových válek byla vcelku trnitá. Začala již před 17 lety. Když nepočítáme jednu linku dialogu v Nové naději a velmi mlhavé narážky ve starším expandovaném univerzu, jenž byli stejně retconovány Lucasovými epizodami I-III. Ale to je na jinou diskuzi. A ne, nespletl jsem si letopočty v té době vznikla série Star Wars: Clone Wars od amerického animátora Genndyho Tartakovskyho. Ten stál ze skvělými animáky Samurai Jack a loňským Primal. Jednalo se o krátké několikaminutové epizody, které byli později vydány na DVD jako dva hodinové filmy.

Tartakovsky dal ve své 2D animaci světu Star Wars specifický nádech. Dle mého je to jeden z nejtalentovanějších animátorů současnosti. Dokáže vyprávět příběhy beze slov pouze skrze dechberoucí vizualizaci za pomoci intuitivně uchopitelného symbolizmu.

Určitě si ale dovedete představit velké zmatení diváků, když byl oznámen úplně nový film Star Wars: Klonové války, který z části popíral Genndyho vizi a pokrýval stejné časové období. Snímek doputoval do kin a byl to opravdu propadák. Kritici ho strhali a ani divákům se nelíbil. Například podle Rotten Tomatoes je to s přehledem nejhorší film franšízy, který spatřil stříbrná plátna. Kritici si stěžovali na všechno od odfláknuté animace, nudného příběhu, až po otravné postavy.

Se seriálem, který v té době už Lucas nabízel televizím, to vypadalo bledě. Samozřejmě každá televize i v té době chtěla vysílat Star Wars, protože to jméno má zvuk. Po takovém propadáku se však televize zdráhali mít s tím něco společného. Lucas však vytrval a nakonec se mu podařilo seriál udat.

Z počátku bylo přijetí velmi vlažné, ale časem se seriál pozvedl. Animace se každou sérií zlepšovala. Z jednotlivých válečných tažení se staly spletité příběhy a taktéž jsme dostali několik nových ikonických postav, stejně jako prohloubení těch stávajících. Seriál začal být vesměs oblíben. Dobře našlápnutý příběh byl pozastaven po 6. sérii v roce 2014.

Po akvizici Lucasfilmu společností Disney to s klonovými válkami vypadalo bledě a nikdo nepočítal s tím, že se seriál vrátí na obrazovky. Až do letošního roku, kdy se seriál vrátil se 7. a závěrečnou sérií. O tom už ale více v předchozích článcích zde a zde.

No a jestli jste po "historickém okénku" ještě neodpadli, (gratuluji) konečně se dostáváme k novému traileru. Ten nás hned v prvních sekundách upozorní na to, že už opravdu zbývají jen 4 epizody do konce celého seriálu. A ukazuje nám střípky posledního střetnutí. Klonové války se chýlí ke konci a tohle jsou její poslední momenty. Ústředním motivem bude útok na Mandalore a možná se dočkáme i části nechvalně proslulého rozkazu 66. Oficiální synopse říká: "Anakin a Obi-Wan se musí rozhodnout zda pomohou Ahsoce pronásledovat Maula, nebo zachránit Palpatina."

Já jsem jedním z lidí, kteří se k novému(Disney)kánonu staví, kulantně řečeno, vlažně, ale tohle nenechává chladným ani mě. Jsem opravdu zvědav jakým způsobem se jim seriál podaří zakončit.