Spider-Manů je stejně jako je vesmírů. Důvodem je Madam Web neboli Madam Pavučina, která splétá všemožné reality do jednoho symbiotického celku. Ne, kecáme. Mystická pavučina, která spojuje všechny univerza a paralelní vesmíry v Marvelu, skutečně existuje, přičemž Madam Web o ní ví a vidí všechny možné budoucnosti a verze vesmírů, ale není jejím tvůrcem. A víte, kdo ještě umí tuto pavučinu využívat? Je to červeno-modré, leze to po zdech a vždy má připravenou nějakou tu vtipnou hlášku. Přesně tak. Je to váš přátelský soused Spider-Man.

Tato mystická pavučina je vlastně kanonické vysvětlení toho, proč každý myslitelný Spider-Man, kterého tvůrce potřebuje, někde existuje, protože on je konstantou každého Marvel vesmíru. A my se nyní na několik z nich podíváme a trochu podrobněji je představíme, abyste se v jejich existenci a variantách neplácali jak neopatrná moucha v síti.

Aby se v přehršeli různých vesmírů dalo orientovat, Marvel využívá číslování, přičemž ta hlavní kontinuita se váže na Zemi 616, tedy na vesmír, v němž se odehrává hlavní příběhová část komiksů. Vše ostatní lze tedy brát jako alternativy, včetně celého filmového MCU.

Základní Spider-Man, jak jej všichni nejčastěji známe, je Peter Parker. Mladý student, který se živí jako fotograf, přičemž žije s tetičkou May a strýčkem Benem. Ale kousnutí od radioaktivního pavouka mu dá zvláštní schopnosti. V jeho životním příběhu figuruje samozřejmě ztráta strýčka Bena, zaláskování do Mary Jane Watson či Gwen Stacy a možná i románek s Black Cat. A také pracuje pro cholerika, jenž jeho hrdinské alterego nesnáší.

To je náš prototyp tohoto pavoučího maskovaného hrdiny, kterému vdechl život dnes již zesnulý Stan Lee. Častou proměnnou je i jeho spolužák Eddie Brock, kterého osud většinou svádí na temnou stranu. (Ehm, ehm, VENOM, ehm…)

Jak ale víme, není to jediný osud, který mohl Petera Parkera potkat. Krom různých alternativních verzí jeho více či méně úspěšné kariéry, zde máme například jeden z nejnovějších přírůstků multiverza – Spider-Gwen, známá také jako Ghost-Spider a v některých kruzích i jako Spider-Woman, která získala schopnosti místo Petera. A zatímco našemu známějšímu pavoukovi zemřela Gwen v náručí, tak Spider-Gwen přijde právě o svou první lásku, tedy Petera Parkera.

Dalším Spider-Manem je mladíček jménem Garfield, čímž není myšlena ta oranžová kočka. Jde o muže, který přebral roli po svém předchůdci, aniž by se s ním potkal a snažil se tak naplnit a zároveň překonat již předestřený obraz a reputaci. Je pravda, že díky svému nástupci se mohli setkat všichni tři Spider-Mani a poklábosit o svých podobných, byť rozdílných cestách… a ano, skutečně myslíme Andrewa Garfielda, Tobeyho Maguirea i Toma Hollanda. V animovaném Spider-Manovi z devadesátých let jsme totiž viděli mezi-dimenzionální pokec s „pouhým“ hercem Spider-Mana. Tím pádem dává smysl počítat i ty naše reálné herce. A to ani nezačínáme o tom, že Spider-Mani, které tito herci zobrazují, jsou také každý ve vlastním univerzu.

Ale aby těch odboček nebylo málo, tak se podíváme krátce na ne-Spider-Mana, kterého jistě mnozí znají. Na první pohled jde o černý pavoučí pohled, pod nímž se skrývá o něco temnější verze našeho věčného optimisty. A tím není nikdo jiný než Venom.

Přesněji jde o symbiotického tvora pocházejícího z rasy bojovníků s fluidním tělem vyhledávající slibné hostitele. Tím pochopitelně Spider-man, respektive Peter Parker, je. A ač se jejich společná cesta setkala s bojovými úspěchy, ty morální vedly k vzájemnému odloučení. Symbiont si tedy našel nového hostitele, již zmíněného Eddieho Brocka, s nímž se později spojil. Až nyní se objevilo jméno Venom, které zahrnuje dvě entity, Edieho jako hostitele a samotného symbionta.

Zde je dobré zmínit, že právě díky animovanému ztvárnění z roku 1994 byl (a stále je) Venom brán jako jakási další verze Spider-mana, protože schopnosti i fyzická podoba je více než zřejmá. A to i včetně metání pavučin.

Ale pak tu jsou další symbionti, jiní mocní hostitelé a tato králičí nora, do které se vejde i třeba Hulk, Punisher, Deadpool… Jistě chápete, že tato králičí nora je skutečně hluboká.

Tak se radši vraťme k těm skutečnějším Spider-Manům a konkrétně k mladíkovi Milesovi Moralesovi. Zde máme někoho, kdo obdivuje původního maskovaného pavouka a získá jeho schopnosti. Nejde tedy o start na zelené louce, kdy se vše musí učit sám. Získá svého mentora, přičemž krom standardní sady vybavení i pár schopností navíc. Konkrétně se k Milesovi váže neviditelnost a elektrický výboj.

A stejně jako existuje mnoho Peterů Parkerů, tak i Milesů Moralesů je hromada. Ač jich známe výrazně méně, protože v komiksovém světě jde stále ještě o nováčka. To naznačuje i částečná inspirace Barackem Obamou. Ne, vážně si neděláme srandu.

I když se Miles Morales v televizi objevil již v roce 2015, nejznámější reprezentace je v současnosti asi v nejnovějším videoherním počinu od Sony a v animovaném filmu Into the Spider-Verse (Spider-Man: Paralelní světy - 2023), kde se setkal s partičkou podivínů: Již zmíněnou Spider-Gwen, ale též noirovým Spider-Manem z doslova černobílého světa, s anime robotičkou Peni Parker, Japonskou Američanku mající za parťáka radioaktivního pavouka, bez kterého se nedá ovládat její sympatický mecha-oblek, ale ze všeho nejdůležitější…

Není to sice Spider Vepř, ale Peter Porker, známý jako Spider-Ham. Důvod, proč se zde chceme zastavit a věnovat mu více pozornosti, je jeho unikátní původ. A to napříč celým multiverzem. A ne, nejde o to, že je animovaný – myšleno z hlediska fyzikálních zákonů. Je to totiž pavouk, kterého kousnulo radioaktivní prase. A když pomineme různé hororové variace, kdy z našeho červenáčka vyraší další čtyři ruce či pavoučí kolonie, tak toto je určitě ta největší mutace, jakou tělo nějakého pavoučího hrdiny prodělalo.

Ale nejen hrdinové se skládají z ochránců Manhattanu. Autor Dan Slott nadělil k narozeninám duchovního otce Spider-Mana fascinující příběh a jeho oblíbenou postavu zabil. Ale nejen tak. Gunter Octavius si v tomhle příběhu s Peterem Parkerem prohodili mysl a následně zemřelo tělo Doctora Octavia s myslí Petra Parkera uvnitř. Oto, jeden ze slavných záporáků této série, byl inspirován posledním přáním svého dávného soka a rozhodl se stát novým ochráncem města New York. Takovým, který původnímu metači sítí bude dělat čest.

Mimochodem tento příběh není z náhodného alternativního vesmíru, ale ze Země 616, tedy pro nás hlavní a základní dějové linie.

Abychom vám v hlavě náhodou neudělali moc velký bordel, tak znáte Scarlet Spidera? To je klon Petera Parkera. A aby to bylo ještě přehlednější, není jen jeden, ale dokonce tři. Ti dokonce tvořili společný tým, takže jsou to Scarlet Spideři. 

V několika vesmírech se do pavoučího obleku nasoukala i Petrova první láska Mary Jane Watson a vzala na sebe jméno Spider-Woman. A pak je zde jeho tetička May… Ano, i ona byla pavoučí ochránkyní v několika vesmírech, včetně jednoho steampunkového, kde jako May Reilly působila pod jménem Lady Spider. Navíc měla mechanický oblek vlastní výroby. No a May Parker (ne, nemyslíme tím zmíněnou tetičku, ale dítě Petra Parkera a Mary Jane) se také houpala po New Yorku a bojovala se zločinem. Tato ochránkyně nevinných ze Země 982 se na superhrdinskou dráhu vydala poté, co její otec dostal protézy nohou od Mr. Fantastika. Holt bojovat s Green Goblinem není jen tak. Znát ji můžete pod přízvisky Spider-Girl a Spider-Woman.

Ale třeba Jassica Drew využívá jako své hrdinské jméno Spider-Woman. A v rámci celého Marvel multiverza existuje i několik verzí Jessiky. Ta nejslavnější se zapojila do událostí na Zemi 616, tedy hlavní kontinuity, jako agentka HYDRY. Prošla si i událostmi Secret Invasion, to je ta věc, co se nedávno objevila na Disney+, a Secret Wars, to se pro změnu už plánuje několik let do kin. Také se mihla v druhém Into the Spider Verse jako asi všichni Spider-Mani. Jenže zde byl její původ oproti původní Jessice pozměněn. Mimochodem Jessica měla i dítě – Garryho, který se stal Spider-Manem.

Pavoučích mužů, žen i zvířat je doopravdy šíleně moc. A to jsme se ani nedostali k britskému Spider-Manovi, Spider-Manovi 2099 z budoucnosti. Také existuje Hobbie Brown punkový Spider-Man neboli Spider-Punk, několik steampunkových, renesanční Spider-Man z komiksu 1602, ninja Spider-Man v manga stylu, zombie Spider-Man, Silk, The Spider, kosmický Spider-Man, Powerless Peter Parker bez schopností, Spider-Monkey, Spider-Cat a mnoho mnoho dalších. K velkému množství variací se vážou i velké eventy – Edge of Spider-Verse, Spider-Geddon a End of the Spider-Verse. A to je jen několik komiksových. Některé z nich se dostaly i do seriálů, důležité v této souvislosti by měly být již zmiňované Marvel filmy Secret Wars, pokud se jich někdy dočkáme. Spider-Man, jeho různé varianty a nespočet událostí, na které má vliv, se rozprostírají napříč celým mnohovesmírem… no prostě je to šílenství se v tom celém skutečně zorientovat.

Jak varoval úvod našeho článku (videa), Spider-Manů je prostě mnoho a není v našich silách je v rozumném čase projít. Protože čím víc do tohoto rozmanitého světa budeme zabrušovat, tím více budeme muset vybrušovat představováním dalších a dalších postav jak z toho hrdinského, tak i záporáckého spektra celého mnohovesmíru. Spider-Man jako Doctor Strange? Jen si představte, co vše by bylo třeba představit. 

Přesto doufáme, že tento stručný souhrn vám alespoň trochu rozšířil obzory a případně vás navnadil vydat se do této spletité sítě na vlastní pěst. Protože spousta, myšleno opravdu spousta zajímavých a hluboce prokreslených charakterů, zde ještě čeká na své objevení.

Stačí se jen podívat na trailer k druhému Spider-Manovi Napříč paralelními světy a dostanete jen malou ochutnávku toho, co se nám do videa ani zdaleka nevešlo.