V roce 2015 spojili síly dva filmoví mistři, režisér Denis Villeneuve, který si už budoval reputaci talentovaného tvůrce díky snímkům jako Požáry (2010) a Zmizení (2013), a scenárista Taylor Sheridan, jemuž vděčíme za vznik sérií jako Yellowstone (2018), Starosta Kingstownu (2021) a Král Tulsy (2022).

Výsledkem tak byl skvělý a pořádně napínavý thriller Sicario: Nájemný vrah, který svým divákům drsně dokázal, že občas i představitelé zákona musí bojovat ohněm proti ohni. V hlavních rolích se představili Emily Blunt a Benicio Del Toro, který si zahrál bezskrupulózního Alejandra Gillicka, mexického prokurátora, z něhož se stal CIA vycvičený zabiják poté, co jeho rodina byla krutě povražděna kartelem.

Svou roli si pak následně zopakoval také ve druhém díle s názvem Sicario 2: Soldado (2018), o jehož scénář se také postaral Sheridan, ovšem režie se tentokrát chopil Stefano Sollima (Suburra). 

A zdá se, že v budoucnu se skutečně můžeme těšit i na třetí díl, kolem kterého se v minulosti točila spíš jen taková šeptanda. Opět to navíc bude s Beniciem Del Torem. Producenti Basil Iwanyk a Erica Lee potvrdili, že třetí Sicaria je ve výrobě. Kvůli momentální stávce scenáristů se ovšem práce musely na nějakou dobu zastavit, ale námět na trojku se producentům údajně velice líbil.

Stále však není známo, o čem přesně třetí díl bude, ale určitě bychom měli opět počítat s přítomností Alejandra, který se bezpochyby s ničím mazlit nebude. Stejně tak nevíme, kdo vlastně třetí díl napíše, samozřejmě by bylo nejlepší, kdyby to byl opět Sheridan, ale je možné, že to bude nakonec někdo úplně jiný. Doufejme tedy, že po skončení stávky se dočkáme více informací. 

Na první díl Sicaria se vyloženě lepily samé pozitivní reakce, film byl dokonce nominován na tři Oscary, jmenovitě v kategoriích Nejlepší hudba, Nejlepší kamera a Nejlepší střih zvuku.

Pokračování mělo už trošku horší recenze, ale rozhodně ne bídné, mnozí ho i tak považují za důstojného nástupce. Necháme se proto překvapit, co všechno nám nabídne chystaný třetí díl.