Právě dnes, tedy 14. 4. 2022, má v českých kinech konečně premiéru dlouho očekávaná vikinská podívaná jménem Seveřan, kterou si vzal na starost talentovaný režisér Robert Eggers. Ve Spojených státech se snímek objeví až příští týden. I tak si ale všichni diváci mohou vychutnat zbrusu nový trailer na který se můžete podívat výše. V traileru toho moc nenamluví. Ale to vůbec nevadí, o to více je totiž působivější. Příběh bude vyprávět o princi Amlethovi (Alexander Skarsgård), kterému zabije otce (Ethan Hawke) jeho vlastní strýc Fjölnir (Claes Bang). Amleth tak prchá, aby uniknul smrti, ale umane si, že během svého života vykoná tři důležité úlohy. Pomstí svého otce, zachrání matku (Nicole Kidman) a zabije Fjölnira. Ano, opravdu to trochu zní jako Hamlet. 

Na snímek se zatím nalepují samé pozitivní reakce, mnozí dokonce prohlašují, že se jedná o nejlepší film, jaký Robert Eggers zatím natočil. A to už je co říct. Eggers je totiž také zodpovědný za horory Čarodějnice a Maják, které patří k moderním špičkám žánru. Scénář k Seveřanovi režisér napsal společně se Sjónem Sigurdssonem, známým islandským spisovatelem a básníkem. Vzhledem k režisérově stylu nás tak čeká pěkně drsná podívaná, která však možná bude tak trochu artovka. Seveřan je taktéž režisérovým prvním celovečerákem, který není horor. Bude proto zajímavé sledovat, jak si s odlišným žánrem poradí. Podle prvních reakcí se ale opravdu zdá, že s tím neměl sebemenší problém. 

Ve filmu se taktéž představí Willem Dafoe jako Heimir the Fool, zpěvačka Björk jako Věštkyně, Hafþór Júlíus Björnsson jako Thorfinnr a Anya Taylor-Joy jako Olga.

Je možné, že se Seveřan stane jedním z nejlepších filmů roku 2022? Inu, nyní už máte možnost se o tom sami přesvědčit. Tak alou do kina!