Konec světa se pomalu, ale jistě blíží. A teď nemyslíme fakt, že v ČR napadl sníh. Máme na mysli Fallout, chystaný seriál vycházející ze slavné videoherní předlohy. Informace spojené se seriálovou novinkou určenou pro Amazon Prime Video dosud byly dávkovány po nepatrných troškách, teď tu ale máme dosud největší dávku, a to zásluhou rozsáhlého článku magazínu Vanity Fair.

V článku lze bohužel najít určité nepřesnosti nebo přinejmenším velmi volný a svérázný výklad některých faktů spojených se světem Falloutu. Redakci magazínu by měl kupříkladu někdo upozornit na to, že značku opravdu nevytvořilo vývojářské studio Bethesda Game Studios, které ji společně s vydavatelem Bethesda Softworks spravuje od dob vydání kultovního Falloutu 3 z roku 2008. Za existenci Falloutu vděčíme v první řadě společnosti Interplay Productions. I tak jsme ale dostali působivou nálož oficiálních fotografií, které doplňují první řádné informace o hlavních postavách seriálu.

Fotky nás seznamují například s Lucy v podání Elly Purnell. Jedná se o odvážnou, milou, ale poněkud naivní dívku, která se narodila v protiatomovém krytu společnosti Vault-Tec. Kvůli jakési krizi a záchranné misi ale musí opustit rodný Vault 33, aby se vydala do nehostinného světa, který v roce 2077 zničila jaderná válka. Konkrétně má být seriál zasazený do doby 219 let po osudovém dopadu bomb.

Díky seriálu poznáme také Maxima (Aaron Moten), panoše ikonického Bratrstva oceli, potažmo frakce v originále známé jako Brotherhood of Steel. Maximus na rozdíl od Lucy vyrostl na povrchu, byť v taktéž poněkud uzavřené společnosti Bratrstva. A i když také dokáže být naivní, díky cynickému pudu sebezáchovy nemusí vždy jednat čestně nebo hrdinsky.

Třetím členem party hlavních figur a asi nejzajímavější postavou je pak radiací znetvořený muž známý prostě jako The Ghoul, kterého ztvárnil herec Walton Goggins. Toho mohou znát nejen příznivci novějších filmů Quentina Tarantina. Před válkou býval manželem a otcem jménem Cooper Howard, takže ano, Ghoul žije více než dvě staletí a pamatuje dobu před dopadem bomb. Jonathan Nolan, jeden z autorů seriálu, ho přitom popisuje jako spíše antagonistu a Vanity Fair přihazuje charakteristiku hodného, zlého a ošklivého v jedné osobě. Tvůrci, mezi nimiž najdeme i kreativního ředitele Bethesdy Game Studios Todda Howarda, nicméně zdůrazňují, že v seriálu není nikdo automaticky hrdina či záporák.

Prostřednictvím Waltona Gogginse a jeho ostříleného pistolníka dostaneme možnost poznat i původní utopický svět roku 2077, stejně jako atomovkami poničené Los Angeles a jeho okolí. A poznat máme další postavy. Vanity Fair zmiňuje otce Lucy a ředitele Vaultu 33, jehož ztvárnil Kyle MacLachlan, dále zvídavého bratra Lucy (Moisés Arias), vůdkyni, která je ochotná obětovat své vlastní lidi (Sarita Choudhury), nebo záhadného výzkumníka Wilziga. Toho pro změnu ztvárnil Michael Emerson alias Ben Linus ze seriálové klasiky Ztraceni.

Jak už to tak v případě příběhů z univerza Falloutu bývá, většina zainteresovaných postav a skupin hledá jakýsi artefakt, který může dramaticky změnit mocenskou dynamiku válkou zdevastovaného světa. Nadále přitom platí, že nejde o adaptaci jakékoliv existující videohry. Seriál nám nabídne originální příběh, který je ale podle Todda Howarda plně kanonický. Tudíž bude koexistovat s herní sérií. Dokonce se máme dozvědět, za jakých okolností se zrodil Vault Boy, usměvavý maskot společnosti Vault-Tec, který doprovází sérii Fallout už od roku 1997 a vydání prvního dílu od Interplay.

Snad nás tedy nečeká žádné přepisování, upravování nebo popírání už známých událostí a prvků. Naopak máme očekávat pohled na apokalypsu, který je stejně jako jakákoliv hra plná nejen vážných témat, ale i tolik nezbytného a někdy dost černého humoru. A který funguje také jako satira na téma americké společnosti a kultury.

Nové fotografie přinejmenším dokazují, že nám autoři seriálu opravdu chtějí nabídnout dobře známé prvky, jen v kontextu originálního příběhu a zasazení do Los Angeles. Obrázky tak ukazují nejen některé z hlavních postav, ale i nepřehlédnutelné Power Armory, létající pevnost Bratrstva oceli, která hrála velkou roli ve Falloutu 4 z roku 2015, vrtulníkům podobné Vertibirdy nebo šrotiště, z něhož se přirozeně stalo městečko nazvané jednoduše Philly. Tak snad byly všechny ty fanouškům dobře známé věci opravdu využity k vytvoření pořádného příběhu, jenž udělá radost nejen nováčkům, ale i znalcům předlohy. Určitě není třeba zvlášť zdůrazňovat, jak často na tu druhou skupinu seriáloví tvůrci napříč celým průmyslem kašlou.