Zažili jsme to už mnohokrát. Lucasfilm oznámí novou sérii nebo seriál, ještě před vydáním první opoutávky se k němu sletí davy fanoušků Star Wars a rozpitvají vše, co objeví na internetu. Někteří se začnou těšit, mnohem častěji lze ale vycítit obavy. V případě série Akolytka byla však ta míra obav přece jen poněkud větší než obvykle. Přestože nabízí možnost vůbec poprvé poznat v hrané podobě éru vrcholné Republiky, kterou lze znát především z knih a komiksů a kterou můžeme zařadit do doby zhruba 100 a více let před událostmi filmové ságy Skywalkerů, dosud vydané upoutávky mnoho příznivců předaleké galaxie nepřesvědčily. Ale my jsme přece profi redaktoři. My se náladou divácké komunity nenecháme zvyklat a ke všemu pokaždé přistupujeme bez předsudků, že ano?

Jenomže... to není tak úplně pravda. Nebudeme lhát, ani my jsme v kvality Akolytky zprvu příliš nevěřili. Přesto jsme neváhali, když jsme dostali možnost zúčastnit se české předpremiéry prvních dvou epizod. Zvlášť když jsme je mohli vidět na velkém plátně kina a téměř dva týdny před oficiálním startem na Disney+. A světe div se, Síla byla s námi, nebo spíš s tvůrci samotné série, protože jsme z kinosálu odcházeli s převážně pozitivními dojmy.

Bohužel jsme byli odkázáni na podívanou s českým dabingem, o němž lze v současnosti jen vzácně říct něco opravdu pozitivního. Akolytka není výjimkou. Speciálně monolog v závěru prvního dílu vedl k vážným pochybnostem o tom, zda zdejší zastoupení Disneyho streamovací služby zvolilo vhodný způsob, jak médiím a influencerům prezentovat úvod série, která už dlouho před formálním startem vyvolávala množství negativních pocitů. Při sledování dalších epizod, jež budou na Disney+ vycházet jednotlivě každou středu, tedy určitě přesedláme na staré dobré české titulky a vám doporučujeme udělat totéž už od samého začátku, pokud jsme vás jakkoliv nalákali.

Navzdory dabingu se nám ale úvod nové podívané ze světa Star Wars zalíbil a budeme doufat, že pozitivní dojmy vydrží až do konce. O tom, jestli i zbytek Akolytky stojí za pozornost, vám samozřejmě povíme v recenzi celé série, kterou pro vás připravíme po vydání poslední epizody.