Pozor! Následující článek obsahuje spoilery k filmu Já, legenda.

Už téměř před rokem dorazila zpráva o tom, že slavný snímek s Willem Smithem jménem Já, legenda z roku 2007, který je zároveň filmovou adaptací románu od Richarda Mathesona, dostane plnohodnotné pokračování. A zdá se, že s tímto plánem se i nadále počítá. Na palubě je navíc i scenárista Akiva Goldsman, který spolu s Markem Protosevichem zpracoval scénář k prvnímu dílu.

Ten v nedávném rozhovoru pro server Deadline navíc odhalil, že snímek skutečně naváže na alternativní konec. Pokud bychom si měli připomenout samotný příběh, Smith zde ztvárňoval muže jménem Robert Neville, jediného člověka v New Yorku, jenž přežil smrtící epidemii, kterou zapříčinil lék k léčbě rakoviny. Tato epidemie tak přeměnila zbytek populace v upírské zombíky, kterým se říká Darkseekers. 

Jak mnozí fanoušci asi vědí, film má v podstatě dva konce. V tom původním, který šel do kin, se Neville obětuje, aby mohl zajistit únik Anny a Ethana, dalších dvou přeživších. Pak je zde ale také alternativní konec, ve kterém se Nevillovi podaří přežít, v rámci čehož se společně s Annou a Ethanem rozhodnou opustit Manhattan. A přesně na ten by mělo následné pokračování navázat.

Goldsman tak uvedl, že tím tak budou více vycházet z původní Mathesonovy knihy, přičemž zároveň by se v pokračování chtěli zaměří na onen fakt, že čas lidstva jakožto dominantního druhu na planetě Zemi skončil. V rámci toho tak začal scenárista vychvalovat seriál The Last of Us od HBO, který je samozřejmě v podobně postapokalyptickém světě zasazený také. Jak se zdá, tvůrci se jím tudíž mohou v určitých ohledech inspirovat. 

Ke Smithovi by se taktéž měl připojit Michael B. Jordan, který nám už zanedlouho představí třetí díl boxerské filmové série Creed. Není ostatně divu, že Já, legenda pokračování dostane, snímek vydělal Warnerům přes 585 milionů dolarů, přičemž se dočkal poměrně pozitivních reakcí.

Není to však jediná filmová adaptace Mathesonovy knihy. V roce 1964 vešel do kin snímek The Last Man on Earth, o který se postarali Ubaldo Ragona a Sidney Salkow, a v roce 1971 zas The Omega Man od Borise Sagala.

Zatím ovšem není známo, kdy přesně se filmu vlastně dočkáme.