Někdy v příštích letech bychom se měli dočkat nové filmové adaptace slavného románu Sbohem, armádo (A Farewell to Arms), který v roce 1929 napsal slavný americký spisovatel a představitel ztracené generace Ernest Hemingway.

Hlavním hrdinou se zde stává Frederic Henry, mladý řidič sanitky pro italskou armádu během první světové války, který se zakouká do anglické zdravotní sestry Catherine Barkley. Román vychází na základě Hemingwayových vlastních zkušeností, kdy za války sám sloužil jako řidič sanitky v Itálii. Kniha nabídne jak neochvějný popis válečných zvěrstev, tak i dramatický milostný příběh. V přípravě tak máme zcela novou filmovou verzi, která už zřejmě našla svého hlavního představitele. 

Frederica Henryho by si měl v chystaném filmu zahrát Tom Blyth, osmadvacetiletý britský herec, který nedávno zazářil v hlavní roli ve snímku Hunger Games: Balada o ptácích a hadech. Stal se také jednou z hlavních hvězd seriálu Billy the Kid, který vyšel minul rok. Blyth každopádně prohlásil, že se jedná o vysněný projekt, protože už je dlouhou dobu velkým fanouškem Hemingwaye a jeho knih. Dále herec velice vychvaloval samotný scénář, o který se postaral britský filmař Michael Winterbottom.

Ten by se měl zároveň i chopit otěží režie, mezi jeho známé filmy z minulosti patří třeba Vítejte v Sarajevu (1997), V zemi divů (1999) a Nonstop párty (2002). Jeho filmy v průběhu let bojovaly o ceny na nejrůznějších filmových festivalech, například v Cannes, Benátkách, Berlíně a i Karlových Varech. Tak snad se chystaná adaptace opravdu dostala do dobrých rukou. 

Kniha Sbohem, armádo se už několika adaptací dočkala, tou první byl snímek z roku 1932, který natočil Frank Borzage. V roce 1957 pak vzniká další verze, kterou zpracovali režiséři Charles Vidor a John Huston. A pak tu ještě máme vcelku nepovšimnutou minisérii z roku 1966, ve které se v hlavních rolích objevili George Hamilton a Vanessa Redgrave.

Zatím není známo, kdy se nové verze vlastně dočkáme, další informace se k nám dostanou snad někdy po novém roce.