V dnešním pondělním box office okénku budeme mluvit o samých novinkách. Minulý týden vstoupily do kin dva obzvlášť očekávané filmy, sci-fi Stvořitel a thriller (případně horor) Saw X. Ani jeden z těchto titulů se však na první místo v žebříčku domácího box officu nedostal.

Prvenství nakonec patří animovanému filmu Tlapková patrola ve velkofilmu. Tomu se po svém zahajovacím víkendu ve Spojených státech podařilo utržit 23 milionů dolarů, pokud k tomu přidáme ještě tržby mezinárodní, tak animovaný kousek má na kontě zatím 47,4 milionů. A jelikož se jednalo o relativně levnou podívanou (rozpočet 30 mega), tak to rozhodně není vůbec špatný začátek. Pokud si takto dobře povede i v nadcházejících týdnech, tak společnosti Elevation Pictures a Paramount Pictures budou moct snímek považovat z parádní úspěch. 

Podobně slušně si vede i Saw X, nejnovější přírůstek slavné filmové série pro morbidně zvědavé, který je v žebříčku na druhém místě. Ten po svém zahajovacím víkendu utržil 18 milionů dolarů, což je nejlepší start od dob sedmého dílu, tedy Saw 3D (2010), o němž se kdysi původně mluvilo jako o konci celé značky. Celosvětově zatím novinka utržila 29,3 milionů dolarů. A vzhledem k tomu, že rozpočet činil jen 13 mega, tak jde také o velice slibný start. Film má navíc i velice slušné recenze od kritiků a diváků, někteří o něm dokonce mluví jako o nejlepším dílu od dob jedničky.

Na třetím místě se nachází velkolepá sci-fi Stvořitel. A zde už to bohužel příliš veselé není. Po svém zahajovacím víkendu v USA snímek utržil jen 14 milionů dolarů, což je na rozpočet 80 mega docela bída. Příliš to nezachraňují ani mezinárodní tržby, celkově má Stvořitel zatím na kontě 32,3 milionů, z čehož vyplývá, že z krásně vyhlížející sci-fi bude propadák. Na film jsme každopádně udělali recenzi, kterou si můžete pustit níže. Kdo ví, třeba vás přinutí jít na film do kina, abyste mu trochu pomohli.

Na čtvrté místo se propadl horor Sestra II. Ten po svém čtvrtém týdnu utržil 4,6 milionů dolarů, celkově to dělá již 231,2 milionů. A na rozpočet 38 milionů to je vyloženě parádní výkon. Hrůzostrašné univerzum filmu V zajetí démonů (2013) evidentně pořád táhne, tudíž by vůbec nebylo divu, kdybychom se v budoucnu dočkali dalších spin-offů. Sestra II tak má titul nejúspěšnějšího hororu roku 2023 na dosah.

A na pátém místě máme novinku The Blind, životopisné drama od režiséra Andrewa Hyatta, které po svém zahajovacím víkendu utržilo v rámci domácího box officu 4,1 milionů dolarů, celkově to zas dělá 4,9 mega. Zde bychom s žádnou trvalkou počítat neměli, příští týden film zase rychle klesne na spodní pozice a mnozí z nás na něj pravděpodobně navždy zapomenou.

A ještě bonus. Expend4bles: Postr4datelní budou propadák jak hrom. Po svém druhém týdnu utržili jen žalostných 2,4 milionů dolarů, čímž se ze druhého místa propadli na deváté. Jedná se téměř o 70 % propad tržeb, už teď je tudíž jasné, že s tímhle filmem studio Lionsgate opravdu nezaboduje. 

A na co do kina tento týden? Pokud máte chuť na komedii, můžete zkusit snímek Peníze těch tupců, o který se postaral šikovný australský režisér Craig Gillespie (Já, Tonya).

Ale pokud vás baví historická dramata a jste fanoušci navracejícího se Johnnyho Deppa, určitě dejte šanci snímku Jeanne du Barry - Králova milenka, v němž si zmíněný herec zahraje francouzského krále Ludvíka XV.

Oba dva snímky budou mít premiéru ve čtvrtek, tedy 5. 10. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailery.