Na začátku roku jsme vás informovali o jisté zajímavé kauzičce, která se točila kolem slavného snímku Romeo a Julie (1968) od režiséra Franca Zeffirelliho. V něm se titulních rolí legendárního shakespearovského párečku ujali herci Leonard Whiting a Olivia Hussey.

Krátce po začátku ledna/januára se však obě dvě hvězdy rozhodly podat žalobu na studio Paramount za údajné zneužívání dětí kvůli nahé scéně ve filmu. Ve filmu se totiž nachází sekvence, ve které tehdy šestnáctiletý Whiting odhaluje hýždě a patnáctiletá Hussey zas ňadra.

Dle žaloby režisér Zeffirelli oběma herců řekl, že ve filmu se nebude natáčet žádná nahota a místo toho si pro scénu obléknou prádlo tělové barvy. Pak jim ale v posledních dnech natáčení pověděl, že musí scénu natočit nazí, jinak „celý snímek nebude mít úspěch.“ Když pak režisér ukázal hercům, jak bude kamera pro scénu umístěna, Hussey a Whiting byli oba ujištěni, že film nebude obsahovat žádné nahé scény, což znamená, že žádná nahota nebude na kameru zachycena plus ani zveřejněna. Žaloba tvrdila, že Hussey a Whiting byli natočeni „nazí nebo částečně nazí bez jejich vědomí“.

Za zmínku také stojí, že herci Hussey a Whiting podali žalobu na základě kalifornského zákona, který do konce roku 2022 dočasně rušil promlčecí lhůtu pro případy zneužívání dětí. Herci tak požadovali odškodnění ve výši minimálně 500 milionů dolarů. A jak jim to nakonec dopadlo? 

Jedním slovem: Neúspěšně. Podle serveru Variety bylo oznámeno, že soudkyně Alison Mackenzie vyhověla návrhu Paramountu na zamítnutí žaloby. Film tak podle ní není dostatečně sexuálně sugestivní, aby mohl být považován za jednoznačně nezákonný, přičemž je zároveň chráněn prvním dodatkem Ústavy USA. Celá žaloba tak byla smetena ze stolu a Paramount si může oddechnout.

Ještě to ale neznamená, že je konec. Právní bitva totiž ještě může v budoucnu pokračovat, protože Solomon Gresen, který oba herce v případu zastupuje, uvedl, že je v plánu podat samostatnou žalobu u federálního soudu. Namísto zaměření na původní uvedení v kinech v roce 1968 však bude tento nový soudní spor poukazovat na nedávné uvedení filmu na DVD Criterion Collection, jež obsahuje i 4K verzi.

Franco Zeffirelli zemřel v roce 2019 ve svých 96 letech, ale k celé kauze se vyjádřil jeho syn Pippo. A tomu se ani trochu nelíbí, co oba herci udělali. V rozhovoru pro Guardian tak sdělil následující:

„Je trapné slyšet, že dnes, 55 let po natáčení, se dva postarší herci, kteří v podstatě vděčí za svou proslulost tomuto filmu, jednoho dne probudí a prohlásí, že byli týráni, což jim způsobilo roky úzkosti a emočního nepohodlí.“

Snímek Romeo a Julie zaznamenal v 60. letech obrovitánský úspěch, s rozpočtem 850 tisíc dolarů vydělal téměř 39 milionů dolarů, přičemž Hussey a Whiting získali za film Zlaté glóby. Jejich podání žaloby proti Paramountu na konci roku podpořil i jejich obchodní manažer Tony Marinozzi, který na začátku roku prohlásil následující:

,,To, co jim bylo řečeno, a to, co se dělo, byly dvě různé věci. Věřili Francovi. V 16 letech jako herci předpokládali, že neporuší jejich důvěru. Franco byl jejich přítel. A upřímně řečeno, když jim bylo 16 let, co jiného mohli dělat? Žádné #MeToo neexistovalo.“

První kolo této právní bitvy oba herci sice prohráli, ale vzdát se evidentně ještě nehodlají. Necháme se proto překvapit, co s sebou přinese budoucnost.