Ve většině případů, kdy píšeme o nějaké nové zajímavé knize, se většinou jedná o tituly od amerických, britských, českých anebo slovenských autorů. A podle nás je to tím, že se naše nakladatelství prostě bojí experimentovat. Přitom americké a britské knihy často operují v žánru fantasy nebo sci-fi s velmi podobným námětem bez originality. Nechápejte nás špatně, tímto nechceme nějak očerňovat například young adult žánrovou literaturu, ale občas jsme opravdu rádi, když se objeví něco dosud nevídaného.

Brněnské nakladatelství HOST je známé svou originalitou. Velmi často nám přináší knihy od méně známých autorů, které dosahují velkých kvalit. Jednou z těchto knih by mohl být i nový postapokalyptický sci-fi román Věk supernovy od čínského spisovatele Liou Cch'-sina. Z jeho knih, které u nás vyšly, můžete znát například trilogii Vzpomínka na Zemi, jež má na Databázi knih průměrné hodnocení 88 %.

Od románu Věk supernovy nečekejte takové to klasické klišovité postapokalyptické zasazení ve stylu zničeného povrchu země a lidstva, které se vrátilo pomalu do doby kamenné. Autor na to jde vskutku jinak. Jedné noci totiž dospěly dějiny lidstva ke svému konci. „Ve vzdálenosti osmi světelných let zemřela hvězda a zaplavila Zemi smrtícím zářením, které do roka zahubí všechny lidi starší třinácti let. 

Odpočet tedy začal. Zoufalí rodiče se snaží předat svým dětem veškeré vědomosti, které budou dodržovat pro udržení celého světa v chodu. Děti však samozřejmě odmítají pokračovat v zaběhnutých kolejích dospělého života. „Vysní si lepší svět, svět plný her, ale ani děti — stejně jako dospělí — nedokážou odolat temným stránkám lidské povahy a snový svět začíná připomínat noční můru…“

Jak sami vidíte, námět knihy Věk supernovy vypadá velmi zajímavě a neokoukaně. Je však už jen na autorovi, jak moc zajímavě celý děj čtenáři předá. Nakladatelství HOST by mělo začít knihu vydávat od 24. září/septembra tohoto roku.