Příští měsíc dorazí do kin nový historický epos od režiséra Ridleyho Scotta jménem Napoleon, ve kterém se role slavného francouzského vojevůdce a vladaře ujal Joaquin Phoenix. Podle dosavadních trailerů to vypadá na skutečně velkolepou podívanou se vším všudy, ve které se dočkáme nejenom ohromných bitev, ale i zkoumání vztahu mezi Napoleonem a jeho ženou Joséphine (Vanessa Kirby). Film samozřejmě nebude patřit k nejkratším, v kině si tak posedíte přes dvě a půl hodiny.

Už od konce letošního srpna ale víme, že Scott by nám velice rád nadělil také prodlouženou režisérskou verzi filmu, která před pár měsíci měla kolem solidních 270 minut, byla tudíž asi čtyři a půl hodiny dlouhá. Zdá se ale, že režisérská verze nebude žádným zbožným přáním. Scott by ji nám měl eventuálně skutečně nadělit, přičemž odvysílat by ji měla služba Apple TV+, jež na filmu spolu se studiem Sony pracovala. 

Zdá se, že Scott se momentálně nachází ve fázi, kdy režisérskou verzi pro uvedení na zmíněné platformě zkracuje. Pro server Total Film uvedl, že na ní aktivně pracuje, momentálně by měla být 4 hodiny a 10 minut dlouhá. Ještě ale uvidíme, zda se ona stopáž nějak výrazně nezkrátí.

Pro Ridleyho Scotta každopádně není tvorba režisérské verze žádnou novinkou, něco podobného udělal například i u svého Blade Runnera (1982), stejně tak i svého dřívějšího historického snímku jménem Království nebeské (2005), u něhož se rozšířená verze dočkala oproti té v kinech mnohem větší chvály. Podle režiséra by mělo rozšíření filmu divákům například ukázat více scén z minulosti Joséphine.

Zcela původně měl být snímek exkluzivitou pro službu Apple TV+, nicméně následně vstoupilo do hry i studio Sony, v rámci čehož pak padlo rozhodnutí poslat snímek do kin. O režii se postaral Scott, nicméně scénář zpracoval David Scarpa (Všechny prachy světa).

Dále se ve snímku objeví herci jako Benjamin Chivers, Ludivine Sagnier, Ian McNeice, Matthew Needham, Ben Miles, Paul Rhys, Youssef Kerkour a Scott Handy.

Oficiální premiéra v kinech je stanovená na 23. 11. 2023, režisérskou verzi by mělo později uvést Apple TV+, stále však není známo, kdy přesně k tomu dojde.