Filmy podle populárních komiksů se staly terčem kritiky už mnoha slavných filmařů. Patří mezi ně například Ridley Scott, Francis Ford Coppola, Terry Gilliam a Denis Villeneuve. Obzvlášť je ale nemá v oblibě legendární Martin Scorsese, který už za necelý měsíc uvede do kin svou skvěle vyhlížející novinku Zabijáci rozkvetlého měsíce.

Slavný režisér už před lety například prohlásil, že komiksové filmy nejsou skutečnou kinematografií, zároveň je také přirovnal k pouťovým atrakcím. A zdá se, že ani v roce 2023 se jeho názor na marvelovky a DC tituly příliš nezměnil. O filmaři nedávno vydal obsáhlý článek server GQ, ve kterém lze najít i Scorseseho varování před určitými současnými trendy v Hollywoodu. 

Vadí mu například, že mnohé velké značky v kinech zabírají místo titulům, které jsou mnohdy mnohem originálnější a kvalitnější, čímž bezesporu mířil právě na komiksové filmy. Scorsese tak prohlásil následující:

,,Je to nebezpečné v tom, co to dělá s naší kulturou. Protože přijdou generace, které si budou myslet, že filmy vypadají jen takhle - že to je obrázek kinematografie. Už si to i myslí. Což znamená, že se pak musíme bránit silněji."

Dále režisér vysvětluje, že oné obrany kinematografie se musí především chopit ostatní filmaři, kteří tyto trendy nesledují, jmenoval tak bratry Safdie (Drahokam) a Christophera Nolana (Oppenheimer). A na filmových fanoušcích zas bude, aby tyto tvůrce podpořili. Scorsese se domnívá, že tímto bojem, ve kterém se nesmí vzdát, půjde především o záchranu celého filmového světa. Taktéž si i nadále stojí za tím, že komiksové filmy jsou jen bezduchým obsahem, jejichž výroba mu připomíná práci umělé inteligence. 

Osmdesátiletý Scorsese také uvedl, že by rád světu nadělil ještě dva další filmy, ovšem s jeho přibývajícím věkem už to je stále těžší a těžší. Kdyby se mu ale po výše zmíněných Zabijácích rozkvetlého měsíce podařilo natočit minimálně jeden film, bude spokojený.

My už každopádně víme, co by to mohlo být. Na konci minulého měsíce vyšlo najevo, že Scorsese by mohl zfilmovat adaptaci románu The Wager: A Tale of Shipwreck, Mutiny, and Murder, ve které by si jednu z hlavních rolí opět zahrál Leonardo DiCaprio. Ještě ale uvidíme, co přesně si pro nás slavný filmař přichystá.