Není žádnou novinkou, že Marvelu se v poslední době úplně nedaří. Čtvrtá fáze zanechala mnoho diváků chladnými, což se podepsalo nejenom na tržbách, ale i samotných recenzích. A po vydání třetího Ant-Mana se zdá, že ani fáze pátá nevykročila mezi fanoušky tou správnou nohou. Marvel proto potřebuje kriticky a komerčně úspěšný hit jako sůl.

A přesně tím by se mohli stát dlouho očekávání Strážci Galaxie 3, kteří vstoupí do světových kin již příští týden. V rámci toho jsme se ale již dočkali prvních reakcí, přičemž se zdá, že krapet skomírající MCU našlo svého (alespoň dočasného) spasitele. Diváci na sociálních sítích, kteří již měli tu možnost snímek zhlédnout, například tvrdí nejenom to, že se jedná o skvělé a úctyhodné zakončení trilogie, ale někteří film dokonce považují za nejlepší MCU titul od dob vydání Avengers: Endgame (2019).

Dále jsou například chváleny výkony herců a celkový humor, který ke Strážcům zcela neodmyslitelně patří. Ale jak jsme již v předchozích článcích upozorňovali, patrně si opravdu budete muset vzít do kina nějaké ty kapesníky. 

Některé z reakcí například tvrdí, že se skutečně jedná o emotivní, srdcervoucí a dojemnou podívanou, která důstojně uzavře dějové linie všech hrdinů. V rámci toho lze vcelku bezpečně předpokládat, že ne všichni Strážci se konce filmu dožijí. Samotný závěr je údajně natolik výrazný, že v hlavách fanoušků zůstane ještě dlouho. Taktéž se na základě reakcí potvrzují slova režiséra Jamese Gunna, podle kterého bychom měli očekávat o něco temnější a pochmurnější podívanou, která se bude od předešlých marvelovek lišit. Jelikož si navíc Gunn dal se snímkem hodně záležet i v postprodukci, tak chvály se dočkaly i vizuální efekty, které byly v poslední době u Marvelu jedním velkým kamenem úrazu.

Jistě, všechno to zní velice nadějně, ale přesto bychom raději byli ještě alespoň opatrně optimističtí. Je ale pravda, že James Gunn zatím se Strážci nezklamal, tudíž snad se opravdu dočkáme kvalitního pokukáníčka, u kterého budeme všichni bulet smíchy, smutkem a dojetím.

Navíc je nutné připomenout, že Strážci Galaxie 3 jsou v podstatě takovým rozloučením Jamese Gunna s Marvelem, protože po vydání filmu se bude naplno věnovat své pozici jednoho z šéfů DC Films. 

A jelikož se bude jednat o pořádné finále trilogie se vším všudy, tak se také můžeme těšit na pořádnou stopáž. Třetí díl Strážců by měl mít asi 149 minut, tedy kolem 2 a půl hodin, což z něho dělá nejdelší film z Gunnovy série. Tentokrát naše hrdiny čeká střetnutí se slavným marvelovským padouchem High Evolutionary (Chukwudi Iwuji), který je vyloženě posedlý myšlenkou vytvořit dokonalou bytost, což ho vede k únosům, mrzačení a mutacím různých stvoření po celé galaxii.

Dále se ve snímku samozřejmě objeví Peter Quill (Chris Pratt), Gamora (Zoe Saldaña), Rocket (Bradley Cooper), Drax (Dave Bautista), Nebula (Karen Gillan), Groot (Vin Diesel), Mantis (Pom Klementieff) a Kraglin Obfonteri (Sean Gunn). Výrazným nováčkem se také stane Will Poulter, který ztvární mocného Adama Warlocka.

Dále se můžeme těšit na herce jako Sylvester Stallone, Andrew Bachelor, Ving Rhames, Daniela Melchior, Maria Bakalova a Nico Santos.

Oficiální premiéra je stanovená na 4. 5. 2023.