Filmové Letopisy Narnie se k nám v budoucnu vrátí. Nečekejte však pokračování filmové série, kterou odstartoval snímek Andrewa Andersona v roce 2005, Netflix totiž hodlá s chystanými adaptacemi slavných fantasy knih od C.S. Lewise začít znovu v novém kabátku.

První dva filmy zrežíruje na Oscara nominovaná filmařka a herečka Greta Gerwig, která letos uvedla svou veleúspěšnou komedii Barbie. Otázkou nyní samozřejmě je, kdy se vlastně nové Narnie dočkáme.

Jistou představu nám mohou dát slova Scotta Stubera, který pro Netflix vede filmovou sekci. Ten během rozhovoru pro Collider uvedl, že jejich první filmová adaptace se již nachází v předprodukci, přičemž první klapka by mohla padnout někdy během příštího roku. Pokud to je pravda, tak odhadem by mohl první díl nových filmových Letopisů Narnie na Netflixu premiérovat někdy v roce 2025. 

Nyní je otázkou, co vlastně od první netflixovské Narnie čekat. Předpokládáme, že Netflix bude tvořit jednotlivé díly nikoliv chronologicky, nýbrž podle data vydání původních knižních předloh. V takovém případě bychom se nejprve měli dočkat adaptace dílu Lev, čarodějnice a skříň, po něm bude následovat Princ Kaspian, Plavba Jitřního poutníka, Stříbrná židle, Kůň a jeho chlapec, Čarodějův synovec a Poslední bitva.

Je také možné, že Grewig si chystaný film krapet poupraví podle svého, v rámci čehož se třeba dočkáme úplně jiné příběhové linie. Ano, je trochu znepokojivé, že na výrobu filmových adaptací Narnie bude dohlížet právě Netflix, ale zkusme zůstat optimističtí. Greta Gerwig není vůbec špatná filmařka, tak snad si s oním monumentálním úkolem poradí. 

Pokus o zadaptování celé série do filmové podoby v minulosti ztroskotal po vydání Plavby Jitřního poutníka (2010), zda to tentokrát dotáhne do konce Netflix, je otázkou.

Pokud se má ale začít natáčet už příští rok, relativně brzy bychom se už mohli dozvědět nějaká ta jména herců, kteří se ve snímku objeví.