Na akci Star Wars Celebration v americkém Anaheimu samozřejmě nemohlo chybět ani zastoupení éry vrcholné Republiky, která zůstává dominantou knih a komiksů ze světa Star Wars, i když pomalu, ale jistě prosakuje i do dalších médií. Letos na podzim přitom odstartuje druhá fáze knih a komiksů, která nese název Quest of the Jedi a která nás zavede do doby zhruba 150 let před událostmi první fáze. Nově jsme se dozvěděli, že má jít o období průzkumu galaxie, v němž mnohé technologie, které známe, nejsou stejné. Všechno není tak úzce propojené, a proto je klíčová dobrá infrastruktura a komunikace, při níž mají hrát velkou roli droidi fungující jako kurýři.

Už víme, že tuto fázi odstartuje kniha pro dospělé Star Wars: The High Republic: Convergence, pod níž je podepsána Zoraida Córdova, dále pokračování hlavního komiksu Star Wars: The High Republic od Marvelu, dětská kniha Star Wars: The High Republic: Quest for the Hidden City od George Manna a minisérie The Nameless Terror taktéž od George Manna. Ta spadá do řady Star Wars: The High Republic Adventures a má ji na starosti nakladatelství Dark Horse. Zapomínat bychom neměli ani na Charlese Soulea a jeho komiksovou sérii Star Wars: The High Republic: The Blade, která se zaměřuje na minulost rytíře Jedi jménem Porter Engle. Na všechny tyto projekty se nyní můžeme lépe podívat díky čerstvě odhaleným obálkám, i když v případě knihy Convergence jde o obálku, kterou nelze považovat za finální.

Na Star Wars Celebration však byly oznámeny další tituly, které budou součástí druhé fáze éry vrcholné Republiky. Už tak bohatou nabídku knih pro dospělé rozšíří na jaře 2023 Cataclysm od Lydie Kang a doprovodí ji dětská kniha Quest for Planet X, kterou má na svědomí Tessa Gratton. Další young adult novelou pak bude Path of Vengeance od Cavana Scotta.

Na své si přijdou také příznivci audioknih. Došlo totiž k oznámení projektu The Battle of Jedha od George Manna, který vyjde během ledna/januára 2023. Dobrou zprávou pak je, že tištěné, potažmo knižní vydání scénáře, na které jsme si zvykli díky předchozím audioknihám ze světa Star Wars, tentokrát na sebe nenechá moc dlouho čekat a vyjde už o měsíc později. Jedha je nicméně jednou z planet, které hrály roli ve filmu Rogue One: Star Wars Story, díky audioknize však na Jedhu budeme moci zavítat o několik set let dříve.

Aby toho nebylo málo, dočkali jsme se dalších ukázek z dříve oznámeného artbooku The Art of the High Republic a představení titulu Chronicles of the Jedi: An Illustrated Guide to the Galaxy’s Golden Age. Tuto knihu, pod níž je podepsán Cole Horton, vydá společnost Insight Editions a má jít o ilustrovaného průvodce obdobím vrcholné Republiky. Dokonce bude obsahovat některé klíčové informace spojené nejen s druhou, ale i s třetí fází.

Velcí příznivci Star Wars pak nejspíš zaznamenali, že v časopise Star Wars Insider se tu a tam objevují nové povídky zasazené do období vrcholné Republiky. Obsah Star Wars Insideru je však někdy za hranicemi Spojených států těžké vstřebávat, a možná právě proto je ve vývoji kolekce Star Wars Insider: The High Republic: Starlight Stories, která na jednom místě nabídne všechny příběhy z první fáze, jež se objevily ve Star Wars Insideru. Konkrétně má jít o příběhy obyčejných lidí, jejichž prací je udržet v chodu vesmírnou stanici Maják Hvězdosvit (Starlight Beacon). A i když díky titulům z třetí vlny první fáze víme, že Hvězdosvit potká dost nepříjemný osud, hrdiny povídek jsme prý neviděli naposled.

Pro nás jsou tyto informace jako obvykle relevantní zejména proto, že je velká šance na české vydání všech chystaných knih pro dospělé a young adult titulů, které jsou zasazené do období vrcholné Republiky. A to jednoduše proto, že nakladatelství Egmont postupně všechny knížky spadající do těchto dvou kategorií vydává i u nás.

Ostatní tituly jsou jako vždy otázka, ale není to tak dávno, co v češtině vyšla dokonce komplikace dětských příběhů s názvem Star Wars: Vrcholná Republika: Příběhy před usnutím. Takže pro tuto chvíli se nejspíš nedá nic s jistotou vyloučit, ačkoliv je přece jen velmi nepravděpodobné, že by u nás oficiálně vyšlo vše, co bylo na Star Wars Celebration oznámeno.