V těchto dnech se na zahraničním trhu objevují první tituly, které tvoří třetí vlnu první fáze série Star Wars: Vrcholná Republika (The High Republic). Vrcholná Republika, která později začala vycházet i u nás, přitom odstartovala před rokem vydáním anglické verze knihy Star Wars: Vrcholná Republika - Světlo rytířů Jedi, a tak se autoři z Lucasfilm Publishing začínají pomalu připravovat na druhou fázi. Tu nyní nastínila speciální výroční epizoda Star Wars: The High Republic Show, kterou můžeme jednou za čas vidět na YouTube.

První tituly z druhé fáze Star Wars: Vrcholné Republiky začnou vycházet v průběhu letošního října/októbra, přičemž nebudou navazovat na události dosud vydaných titulů. Namísto toho budou tak trochu kopírovat strukturu filmové ságy Skywalkerů, a tak nás čekají prequely. Konkrétně nás druhá fáze zavede do období 150 let před událostmi Světla rytířů Jedi, Do temnoty a dalších již vydaných knih a komiksů z této svérázné éry.

O nové tituly se opět postará pětice původních autorů, a to Claudia Gray, Justina Ireland, Daniel José Older, Cavan ScottCharles Soule. Doplní je však Zoraida Córdova (Star Wars: A Crash of Fate), George Mann (Myths & Fables, Sith Legends), Tessa Gratton (povídka v chystané antologii Star Wars: Stories of Jedi and Sith) a Lydia Kang (povídka v antologii From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back).

Cavan Scott bude mít nejprve na starosti novou komiksovou sérii, zatímco Charles Soule se v jiném komiksu zaměří na minulost Jedie Portera Engla, s nímž jsme se setkali už ve Světle rytířů Jedi. Daniel José Older se pak postará o rozšíření komiksové série Star Wars: The High Republic Adventures, které vzejde z nedávno obnovené spolupráce s nakladatelstvím Dark Horse Comics. Justina Ireland se zase společně s Tessou Gratton podepíše pod další young-adult knihu, zatímco projekt populární autorky Claudie Gray prozatím zůstává zahalen tajemstvím.

Pro tuto chvíli se však s ohledem na rozvržení projektů ostatních autorů jeví jako nejpravděpodobnější další kniha pro dospělé. Koneckonců právě Claudia Gray napsala nejnovější knihu pro dospělé s názvem Star Wars: The High Republic: The Fallen Star, která vévodí třetí vlně první fáze Vrcholné Republiky. Na našem trhu však první fáze stále probíhá, a tak se už 20. ledna/januára dočkáme českého překladu knihy Star Wars: Vrcholná Republika: Sílící bouře.