V roce 2013 se v kinech objevil hororový akční film Světová válka Z (World War Z) od německého režiséra Marca Fostera (Quantum of Solace). Jednalo se o nadprůměrnou zombie akci, ve které si hlavní roli zahrála hollywoodská hvězda Brad Pitt (Hanebný pancharti). Mnoho diváků však neví, že Světová válka Z není nápadem filmových scénáristů či režiséra Marca Fostera, ale jednoho méně známého amerického autora.

Přečtěte si také: Ruský román Zkáza ostrova Sachalin spojuje jadernou válku a nemrtvé

Ano, film Světová válka Z je natočený podle stejnojmenné knižní předlohy. Tu v roce 2008 napsal americký autor Max Brooks, který se předtím věnoval humorným příručkám o přežití během zombie apokalypsy. Avšak Světová válka Z je jiná, není humorná, ale je realistická a emotivní.

Hlavním prvkem knihy je samozřejmě neznámá nákaza měnící lidi v zombie. Světová válka Z je však originální svým vyprávěním. Příběh se rozděluje na pět částí z různých časových úseků. Čtenáři si projdou zkázou světa od vzplanutí epidemie v Číně, přes zastírací manévry vlád, šíření nákazy, až po konkrétní osudy lidí a pohled na svět po zombie válce. Na „autentičnosti“ navíc dodávají vymyšlené výpovědi přímých účastníků smrtící epidemie.

V Česku se první vydání knihy objevilo již v roce 2010 pod taktovkou nakladatelství Zoner Press. České vydání s překladem od Ondřeje Doseděla obsahovalo 344 stran svázaných v pevné vazbě. O tři roky později se dočkali i slovenští čtenáři díky nakladatelství Premedia.

Po dlouhých jedenácti letech se čeští fanoušci dočkají druhého vydání. Za novým výtiskem bude opět stát zmiňované nakladatelství Zoner Press a překladatel Ondřej Doseděl. Je však možné, že se fanoušci kromě nové obálky a vazby dočkají i lehce upraveného překladu.

Druhé české vydání románu Světová válka Z by se v prodeji mělo objevit již 14. května/máje 2021. Kniha bude k dispozici na eshopu nakladatelství Zoner Press a ve všech větších knihkupectvích za cenovku pohybující se okolo 300 korun.