Na jaře nám studio Paramount nadělilo skvělou a řádně zábavnou fantasy Dungeons & Dragons: Čest zlodějů, která vychází z titulní slavné hry na hrdiny. Zavítali jsme tak do obrovského a nesmírně bohatého světa Forgotten Realms, v němž skupina sympatických zlodějíčků čelila zlovolným plánům Rudých čarodějů z Thay. Na snímek se převážně lepily pozitivní reakce, přičemž ho vychvalovali jako kritici, tak i diváci.

Z komerčního hlediska už to ale bylo pro film bohužel výrazně horší. Snímek celosvětově v kinech utržil 208,2 milionů dolarů, což je na rozpočet 150 mega zatraceně málo. A jak je známo, úspěch v box officu často určuje, zda daný snímek někdy dostane pokračování. Dějová linka ve Cti zlodějů sice byla uzavřena, ale i tak je z konce vidno, že tvůrci si nechali otevřená vrátka pro případný druhý díl.

Po žalostných tržbách se ale následně zdálo, že vznik pokračování je jen pouhopouhým zbožným přáním. Jistá malá naděje ale nakonec přece jenom vysvitla. 

Serveru Variety nedávno poskytl rozhovor Brian Robbins, generální ředitel studia Paramount. A ten k našemu velice příjemnému překvapení uvedl, že je stále otevřený dát zelenou i druhému dílu, ovšem muselo by to být po jednou podmínkou, která se dala vcelku čekat. Případné pokračování by muselo mít o něco menší rozpočet.

Tvůrci by s producenty museli přijít na způsob, jak další snímek oproti svému předchůdci natočit levněji. Což by ovšem mohla být značná výzva, protože Čest zlodějů z velké části stála i na řadě úchvatných vizuálních efektů, ať už je řeč o různých fantastických lokacích, nestvůrách a samozřejmě kouzlech. Pokud by tedy někdy pokračování skutečně vzniklo, patrně by se jednalo něco skromnější podívanou. Což by ovšem také nemusel být vůbec špatný nápad, otázkou nyní je, zda se k projektu budou chtít opět upsat John Francis Daley a Jonathan Goldstein.

Ti kdysi uvedli, že pokud by někdy mělo vzniknout pokračování, opět by v něm hráli hlavní roli hrdinové z jedničky, to znamená bard Edgin (Chris Pine), barbarka Holga (Michelle Rodriguez), čaroděj Simon (Justice Smith), druidka Doric (Sophia Lillis) a možná i paladin Xenk (Regé-Jean Page) a lišácký Forge (Hugh Grant).

Takže ano, naděje na vznik dvojky nakonec přece jenom žije. Ovšem i kdyby k němu mělo dojít, pravděpodobně nás čeká ještě dlouhé čekání. Výše zmíněná dvojice filmařů začala před několika měsíci pracovat na dobrodružném snímku jménem Mayday, kde by si měl zahrát Ryan Reynolds.

Nesmíme ale zapomenout, že celý Hollywood je momentálně více méně zmražený kvůli stávce herců a scenáristů. Nejdříve tedy musí skončit stávka, pak musí oba režiséři dokončit Mayday, posléze se mohou vrhnout na psaní scénáře ke dvojce, následně dojde na hlavní část produkce, která ovšem může také trvat dlouho, a pak teprve budeme moct vyhlížet datum premiéry.

Odhadem bychom se proto dalšího dílu mohli dočkat nejdříve v roce 2026, ale ještě uvidíme, jak se budou věci vyvíjet. Svět Forgotten Realms je ale každopádně pro vznik nové filmové/seriálové frančízy rozhodně nesmírně bohatý, byla by proto škoda, kdyby se zůstalo pouze u jednoho filmového projektu.