Po nepříjemně dlouhém a napjatém čekání se konečně dočkáme spin-offu skvělé série Penny Dreadful, která v sobě kombinovala prvky nadpřirozena, hororu a lokálního folklóru. Tentokrát se ovšem ze špinavých londýnských uliček přesouváme do prosluněného Los Angeles za dob největšího rozkvětu hollywoodské smetánky. To, že si však i metropole největších hvězd své doby nese vlastní hříchy, pozná nová hlavní postava příběhu, detektiv Tiago Vega, první americko-mexický člen místního policejního sboru, velice brzy. Vyšetřování případu nesmírně brutální vraždy jej totiž zavede na stopu, která vede až k samotným kořenům L.A.. On i jeho rodina se totiž ocitnou v ohrožení, když podivné síly uváděné v pohyb tajemnou démonkou Magdou začnou hýbat celým městem.

Asi jste už pochopili, že tentokrát bude hlavní roli hrát především mexický folklór. Ten většinu postav příběhu rozdělí na dva tábory podobně jako v původních třech sériích. Zde se jedna strana bude přiklánět na stranu ďábla, který na sebe může brát jakoukoliv podobu, druhá však neoblomně stojí za ochranitelskou entitou Santa Muerte, která představuje personifikaci smrti.

Do všeho však zasáhnou i historické události, které hýbaly tehdejším světem. Především pak nástup Třetí říše, která se snažila chopit moci.

Pokud jste neviděli původní Penny Dreadful, rozhodně byste to měli napravit. Příběh podivného trojúhelníku, který se během tří sérií setkal s nemalým počtem nadpřirozených potvor, patří k tomu nejlepšímu, co může tento žánr nabídnout. A to především díky hereckým výkonům, brilantnímu, ucelenému příběhu a celkovému obsazení.

Eva Green zde exceluje coby médium Vanessa Ives sužované démonickými výjevy a skvěle jí sekunduje Josh Hartnett v roli Ethan Chandlera, pistolníka s tajemnou minulostí, jejíž hrůzy postupně odkrýváme. I Timothy Dalton, který se zde překonává, předvádí, jako sir Malcolm, jemuž hluboce záleží na rodině, neskutečně dobrý výkon.

Seriál je unikátní i v tom, že dokázal skvěle sjednotit a propojit jednotlivé postavy a nadpřirozené bytosti známé z knih a lidových zkazek. Nepřekvapivě zde tak sledujeme linii ambiciózního doktora Frankensteina, který se musí vyrovnávat s hrůzností svého výtvoru, Doriana Graye, jehož věčnost jej připravila o veškerý cit a lidskost, hraběte Drákulu bažícího po nové nevěstě, skupinu démonek usilujících o návrat jejich pána a mnoho dalších.

Proto můžeme jen doufat v to, že se City of Angels podaří dosáhnout kvalit jeho předchůdce a snad jej nakonec i v mnohém předčí. Spojení s mexickou mytologií a folklórem totiž zní, minimálně na papíře, velice lákavě.

Novou Penny můžete sledovat už od 26. dubna/apríla na službě Showtime.