Tak nám odložili pátého Indianu Jonese. Už zase. Dlouho očekávaný návrat slavného archeologa v podání Harrisona Forda měl po několika posunech data premiéry dorazit do amerických kin 29. července/júla 2022 (u nás pravděpodobně o den dříve). Není to přitom tak dávno, co konečně začalo natáčení, ze kterého se jistým snaživcům podařilo pořídit nekvalitní fotografie, jež stále kolují internetem.

Proto byla naděje, že se příští rok v létě filmu opravdu dočkáme, přestože jsme se dosud nedozvěděli ani jeho konečný název. Ale bohužel. Sice nám to může dávat menší smysl než únik před výbuchem atomové bomby v ledničce, ale Indyho fanoušci si budou muset počkat téměř celý další rok.

Společnost Disney, vlastník Lucasfilmu, který pátého Indianu Jonese produkuje, oznámila odklad filmu na 30. června/júna 2023. Oficiální důvod tohoto posunu bohužel neznáme, spekuluje se však o zranění Harrisona Forda během natáčení, dalších škatulatech kvůli dopadům koronaviru nebo jednoduše změnách v Disneyho celkovém rozvrhu. Koneckonců vlastní už téměř celý Hollywood, od Marvelu a Lucasfilmu přes Pixar až po kompletní portfolio studia Fox, nyní 20th Century Studios.

Útěchou nám stále může být pouze slibné obsazení. Fordovi v roli Indiany Jonese bude sekundovat Phoebe Waller-Bridge (Solo: Star Wars Story) a v dalších rolích se objeví Mads Mikkelsen (Hannibal, Casino Royale, herní Death Stranding), Antonio Banderas (Zorro: Tajemná tvář, téměř libovolný film Roberta Rodrigueze), Boyd Holbrook (Logan: Wolverine) nebo Shaunette Renée Wilson (Black Panther).

Steven Spielberg, jeden z otců Indiany Jonese a režisér všech předešlých dílů, se tentokrát spokojil s pozicí producenta, a tak má režii na starosti James Mangold (Logan: Wolverine, Le Mans '66). Počítá se také s tím, že hudební doprovod složí legendární a nepostradatelný John Williams. Doufejme tedy, že další odklad nebude mít na tuto sestavu výraznější vliv. Samozřejmě nechceme přivolávat žádnou pohromu, ale pravdou je, že někteří zúčastnění jednoduše nejsou nejmladší. Už tak je internet plný vtípků o tom, že doktor Jones bude celý film jezdit v kolečkovém křesle.

Alespoň může nyní Lucasfilm začít závodit se společností Bethesda a s tvůrci novějších dílů série Wolfenstein ze švédského studia MachineGames, kteří připravují novou hru s Indianou Jonesem v hlavní roli. Teď už je možná na místě otázka, jestli vyjde dřív film nebo hra.