Snímek Není čas zemřít byl velkolepou bondovkou, ve které se v roli agenta 007 zcela naposledy objevil Daniel Craig. A fanoušci se už nějaký čas před premiérou začali dohadovat o tom, kdo by měl nastoupit na jeho místo. O výběru příštího Jamese Bonda se vedla jednání už od začátku letošního roku, nicméně nedávno bylo oznámeno, že pátrání vstoupilo do nové fáze.

Producenti tak započali s aktivním hledáním herce, který by mohl nejslavnějšího filmového agenta ztvárnit v novém kabátku. Ono pátrání probíhá pod dohledem Barbary Broccoli a Michaela G. Wilsona, kteří jsou oba dva významní producenti pro celou bondovskou sérii. V předchozích měsících se také jednalo především o tom, kam by vlastně další éra Jamese Bonda měla směřovat, protože tvůrci by zas chtěli přijít s nějakou unikátní verzí, která by se od Daniela Craiga v určitém ohledu lišila. 

A jak se zdá, producenti už pro onu novou éru položili základní kameny, tudíž pátrání po příštím představiteli může začít na plné obrátky. Broccoli a Wilson ale zároveň upozornili na to, že nás čeká patrně ještě dlouhé čekání, tudíž jméno příštího představitele se letos zaručeně nedozvíme. Zároveň se producenti také nechali slyšet, že nový James Bond by měl vydržet ideálně 10 – 12 let, což zároveň dokazuje, že se bude skutečně hledat v řadách mladých britských herců.

Jak už nějakou dobu víme, tvůrci by do role rádi obsadili nějakého třicátníka, tudíž populární kandidáti jako Tom Hardy, Tom Hiddleston, Luke Evans, Sam Heughan a Idris Elba příliš šancí nemají. Elba navíc nedávno prohlásil, že o roli Bonda zájem nemá. A to i přestože je už léta jedním z nejpopulárnějších kandidátů. O Elbovi každopádně promluvila i sama Barbara Broccoli:

„Milujeme Idrise. Jde o to, že to ještě pár let potrvá, než začneme točit nového Bonda, a pak je to závazek na 10-12 let. Takže si pravděpodobně sám Idris říká: ‚Opravdu to chci?‘ Ne každý stojí o to to dělat. Bylo dost těžké přimět Daniela, aby se tomu zavázal.“

Naopak mezi nejslibnější kandidáty patří Regé-Jean Page, Richard Madden a Henry Cavill, který se nedávno stal největším favoritem u bookamerů. Na druhou stranu už ale Cavillovi táhne na čtyřicet, plus je hodně známou tváří, která má na kontě poměrně dost slavné filmové role. A jak víme, doktor Ian Kinane, který patří mezi největší experty na celou bondovskou sérii, tvrdí, že role se vší pravděpodobností připadne někomu, kdo není zas až tak známý, což pro Cavilla rozhodně neplatí. 

Minulý rok se o procesu volby nového Bonda rozpovídala i Debbie McWilliams, která se o vedení castingu stará už od dob, kdy byl Bondem Roger Moore. Její první film, který si vzala na starost, byla bondovka Jen pro tvé oči z roku 1981.

Ta prohlásila, že onen komplikovaný proces údajně může trvat i několik let. Nejdříve se dá dohromady seznam vhodných kandidátů, přičemž posléze se postupně vyberou většinou tři z nich, kteří se pro roli hodí nejvíce. Tato hrstka vyvolených následně musí podstoupit testování před kamerou, kaskadérské zkoušky, kde se zhodnotí jejich fyzická kondice, a nakonec se musí vybraní herci sejít se všemi významnými zastupiteli, kteří mají značku Jamese Bonda pod palcem.

Kromě samotné Debbie McWilliams se musí sejít ještě s režisérem budoucího bondovského snímku, následně se všemi producenty, pak s představiteli distribučního studia, které filmy o agentovi 007 vydává, a konečně pak i s Barbarou Broccoli. Ti všichni se pak musí shodnout na jednom jediném kandidátovi.

Takže i když je už pátrání pořádně rozjeté, budeme muset počítat s opravdu dlouhým čekáním.