Necelý měsíc před premiérou veleúspěšného Oppenheimera, který zcela ovládl letošní Oscary, jsme se zabývali otázkou, zda snímek vyjde i v Japonsku, kde je příběh o tvůrci atomové bomby z pochopitelných důvodů poněkud citlivým tématem.

Toho-Towa, největší distributor hollywoodských filmů v zemi, rozhodl, že snímek se do japonských kin nakonec dostane, ovšem zatímco u nás titul premiéroval v loňském létě, v Japonsku to bylo minulý pátek. Podle agentury Reuters určitá tamní kina před promítáním varovala, že film obsahuje scény s jadernými testy, které by mohly některé diváky zneklidnit. A jaké nakonec byly na film v Japonsku reakce? 

Údajně vcelku smíšené. Mnozí japonští diváci podle všeho měli pocit, že film nevěnuje dostatečnou pozornost zkáze a smrti, kterou způsobilo svržení bomb na Hirošimu a Nagasaki v roce 1945.

Například Takashi Hiraoka, bývalý starosta Hirošimy, uvedl, že hrůza jaderných zbraní ve filmu nebyla dostatečně znázorněna. Podle něho byl film natočen tak, aby potvrdil závěr, že atomová bomba byla použita k záchraně životů Američanů.

Příběhem Oppenheimera byl ale fascinován Toshiyuki Mimaki, který shození bomby na Hirošimu přežil jako tříleté dítě. Absence scény se shozením bomb ho ale zřejmě také zklamala.

,,Během celého filmu jsem čekal a čekal na scénu bombardování Hirošimy, ale nikdy na ni nedošlo."

Jeden z dalších diváků zas prohlásil následující:

,,Je to úžasný film, který si Oscara zasloužil. Ale ten film také prezentuje atomovou bombu způsobem, kterým ji zřejmě chválí. A jelikož mám kořeny v Hirošimě, těžko se mi na to koukalo.“

Není to každopádně poprvé, co se film střetl s kritikou, že shození bomb na japonská města neukázal, podobně zklamaní byli i mnozí západní diváci. Režisér Christopher Nolan každopádně sám uvedl, proč tomu tak je. Jeho záměrem bylo primárně odvyprávět celý příběh z Oppenheimerovy perspektivy. Podle Nolana by odchýlení se od jeho zkušeností zrazovalo vypravěčský styl celého filmu. 

Oppenheimer má v Japonsku za sebou první víkend v kinech, bude proto vcelku zajímavé sledovat, kolik v zemi nakonec utrží a jak velký o něj bude zájem.

Jak již bylo řečeno, snímek skvěle zabodoval na letošních Oscarech, kde zvítězil hned v sedmi kategoriích, včetně té za Nejlepší film roku.