Legendární český sci-fi spisovatel Ondřej Neff poctil fanoušky novým příběhem z dlouholetého cyklu Arkádie. V pondělí vydaný román Ultimus představuje děj o dvojici starožitníků z Arkádie, kteří se díky slibnému kšeftu vydávají do prostor Ultimu, nejdrsnější věznice, která leží na odvrácené straně Měsíce.

Ondřej Neff začal s Arkádií již v roce 1988. Tento cyklus čtenářům předkládá příběhy Kuby Nedomého a Dědka Čucháka, dvou starožitníků, kteří se kvůli jejich všetečnosti stále dostávají do problémů. Od roku 1988, kdy vyšel první román Měsíc mého života, se Arkádie dočkala nejen dvou volně navazujících románů s názvy Rock mého života a Hvězda mého života, ale také spin–offu Reparátor.

Nově vydaný román Ultimus rozšiřuje příběh Arkádie po dlouhých jedenácti letech. Hlavními hrdiny jsou opět starožitníci Kuba Nedomý a Dědech Čuchák, kteří se v roli robotických specialistů vydávají na Měsíc do Ultimu, šílené věznice pro ty nejhorší z nejhorších.

Měl to být nejlepší kšeft jejich života. Vyklubala se z toho bouda, kterou na ně nastražil jejich dávný kamarád, policejní hlavoun Mantella.“ Hned po příjezdu se dvojice dostane do spárů Enigmy, nejmocnější zločinecké organizace Lunárního společenství. „Najednou stojí proti všem – proti zločincům i dozorcům, proti robotům, zmutovaným paraorganismům i proti toxickému šrotu, který se vymknul kontrole.“

Aby toho nebylo málo, do konfliktu se vloží i umanutá aktivistka Perla, jež bojuje za práva všech robotů. Nedomý s Čuchákem budou mít opravdu co dělat, aby si dokázali zachránit alespoň holou kůži.

Čtvrtý volně navazující román Ultimus z oblíbeného cyklu Arkádie vyšel pod taktovkou nakladatelství Mystery Press během pondělí 4. října/októbra 2021. Fanoušci Ondřeje Neffa se mohou těšit na další dobrodružný příběh dvou známých nehrdinských hrdinů s prvky humoru, který této sérii rozhodně není cizí.