Jak největší komiksové nakladatelství CREW slibovalo, tak i bylo učiněno. Společnost, jenž jako první u nás začala vydávat komiksy a následně i mangu v češtině, na letošním Animefestu 2022 měla představit několik nových mang. Mezi nimi bylo oznámené tituly, kterých se dočkáme ještě v tomto roce, na které se v budoucnu můžeme těšit, nad kterými se uvažuje, a co bohužel na našich poličkách neuvidíme. Tedy minimálně co se české verze týče.

Hned na úvod nás majitelé a redaktoři nakladatelství Petr Litoš a Jiří Pavlovský informovali o tom, co se v tomto roce začalo vydávat a rovnou i doporučili několik zajímavých titulů. Díky obrovskému zájmu nejen otaku komunity se rozhodli vyzkoušet něco nového. Spousta lidí má anime a mangu jen za pouhé pohádky pro děti, jiní za krvavou a násilnou show, a pak jsou tady ti barbaři, kteří si myslí, že anime jsou jenom plné “kočkoholek” a chobotnic. Jenže tak tomu doopravdy není. Anime je víc než jen Naruto, i když jej samozřejmě máme rádi. Všechna tvorba je rozdělena do mnoha rozličných žánrů jak si ukážeme níže na nově vydaných titulech.

MANGY VYDANÉ V UPLYNULÝCH DVOU LETECH

Animefest se kvůli nastalé pandemii dva roky nekonal, a tak nás přednášející nejprve informovali o tom, co se od posledního ročníku vydalo, a které série již okupují pulty českých knihkupectví. Kromě šonenovek, což je označení pro tvorbu vycházející v týdeníku Shonen Jump, určenou zejména pro chlapce a mládež, najdeme v aktuální nabídce i tituly romantické, hororové a nejen to. Právě na romantické duše se nezapomnělo a nakladatelství pro ně za uplynulé dva roky přichystalo několik nových sérií, a to Ateliér špičatých klobouků, Němý hlas, již ukončenou šestidílnou sérii Orange a nejnovější román Chci sníst tvoji slinivku, o kterém jsme se více rozepsali zde.

CREW skutečně dokázal čtenáře naladit na romantickou notu. Hororová základna však také dostala svůj prostor. Díky tomu jsme se v našem jazyce mohli dočkat i takových skvostů, jako jsou Balonky oběšenců a Královská hra. Byl by zároveň obrovský hřích nezmínit legendární mangy Spirála a Zvrácená od Džundži Ita. Méně hororovým, ale stále velmi temným fantasy počinem je pak Berserk, vydaný na popud fanoušků, který se od roku 2019 dočkal již osmi svazků.

Co je ale pro nakladatelství nové, a sami majitelé přiznali menší nejistotu, je skok do románové tvorby. Crew začalo s anime sériemi, které mají u fanoušků největší oblibu a tak vznikly tzv. light novely. První z nich pocházejí ze známých sérií, konkrétně jde o Death Note – Zápisník smrti: Další zápisky nebo Tokijský Ghúl s podtituly Dny, Prázdnota a Minulost. Co však také udělalo radost velkému počtů fanoušků, tak je Sword Art Online: Aincrad, který se v budoucnu dočká i druhého pokračování. 

Nakonec je vhodné zmínit také vydání klasického díla Zpráva pro Adolfa a obnovení neméně slavné Akiry. Ta se u nás ještě letos dočká dvou svazků a následně vyjde i zbytek série až do finálního šestého dílu.

JAKÝCH SÉRIÍ SE DOČKÁME DO KONCE LETOŠNÍHO ROKU? 

Na co se však fanoušci nejvíce těšili, je oznámení úplně nových sérií, které začnou vycházet ještě do konce tohoto roku. A těch rozhodně není málo. Ani ne do měsíce bude vydaná očekávaná série Tokyo Revengers a pozor! Jedná se o mangu, která je momentálně třetí nejprodávanější v Japonsku. Druhým titulem, oznámeným ještě před Animefestem, je spin-off Občanská hlídka – Moje hrdinská akademie: Mimo zákon. Ano, název je to velmi dlouhý, čehož si je vědom i samotné CREW, ale jistě i tak osloví mnoho fanoušků Moje hrdinské akademie. Manga sleduje osudy odstrčených hrdinů ve světě, kde téměř každý vládne nadpřirozenými schopnostmi. Po obdržení hrdinského certifikátu pak tito jedinci mohou vykonávat profesi hrdiny. Příběh spin-offu však vypráví o lidech, kteří jsou sice obdařeni superschopnostmi, ty však nejsou dost silné, aby byly použitelné v souboji se zloduchy. Tito hrdinové tak nebyli schopni získat certifikát pro vykonávání hrdinské činnosti, stále však chtějí konat dobro, a to za jakoukoli cenu. I kdyby měli jednat mimo zákon.

Přečtěte si také: Ubisoft hráčům sebral licenci na hru The Crew

Hlavní tváře Crew už při představování nových mang informovali o tom, že by se chtěli do budoucna více zaměřit na klasická díla z pera mangaky Osama Tezuky. Aby ukázali, že to myslí vážně, je první chystanou mangou lékařská série Black Jack. Klasika z minulého století představuje hlavního hrdinu, lékaře Black Jacka a jeho každodenní zážitky, které jsou rozděleny do stovek krátkých povídek. 

Většího úspěchu se ale dočkal Chainsaw Man, šónenovka s černým humorem a krvavými scénami. Svým tématem je podobná jedné z aktuálně nejúspěšnějších sérií, Jujutsu Kaisen. Jak už název napovídá, protagonistou příběhu je chlapec, který díky paktu s démonem získá jedinečnou superschopnost, kdy z jakékoliv části svého těla dokáže vystrčit motorovou pilu. Jeho nebezpečného daru si brzy všimne organizace, která má s démony bojovat a přizve ho ke spolupráci, jen aby získala silného spojence, kterého se však při jakékoli neposlušnosti může lehce zbavit. Prvního svazku série bychom se měli dočkat v září.

Sachiiro no one room je další novinkou a vypráví trochu zamotanější příběh Stockholmského syndromu. Šestnáctiletá dívka je unesena mladým mužem. Místo zděšení a hněvu k němu ale vzplane láskou, únosce ji totiž zachránil od domácího zneužívání, které by jistě už dlouho nebyla schopna snášet. Veřejnost a policie však stojí proti nim, proto se musí mladý pár schovávat před sílou spravedlnosti, která se snaží dívku přivést zpět ke strachující se rodině. 

Rozvrstvení žánrů je u novinek opravdu pestré, ale víte, jaké oznámení tu ještě chybí? Mluvíme o zástupci žánru isekai, který rozhodně potěší také mnoho fanoušků animovaného ztvárnění. Isekai je čím dál populárnější žánr o životě v jiném světě, do kterého buď dobrovolně vstupujete, nebo tam jste reinkarnovaný. Nádherným příkladem druhého případu je i manga Jak jsem se reinkarnoval coby sliz. Ano, asi se to může zdát jako nějaký vtip a humorné to opravdu je. Zavražděný Satou Mikami se díky poslednímu přání dostane do světa v podobě slizu. Oproti ostatním stvořením je však odlišný a díky svým schopnostem je odhodlán vést tu největší armádu monster, kterou kdy svět fantasy viděl.

Džundži Itó umí ve čtenářích vyvolat pocit nepohodlí a strachu takovým způsobem, že se jeho mangy Spirála a Balónky oběšenců již dostaly na pulty českých knihkupectví. Úspěchu si nakladatelství Crew všimlo, a tak svoji hororovou sbírku rozšiřují o další z autorových počinů Tomie. Podobně jako u Black Jacka i tady jde spíše o soubor epizod, poskládaných do několika svazků mangy. Tomie Kawakami touží po lásce. Je kvůli ní ochotna přimět muže, aby se vraždili a opouštěli své ženy. Je také neustále zabíjena, jen aby se mohla zregenerovat a znovu dohánět muže k šílenství. V knize nechybí ani kanibalismus, krev a znepokojivé situace, které se v průběhu budou jen čím dál víc vyostřovat.

A CO NA TO FANOUŠCI?

Závěrem přednášky zbyl také prostor na dotazy od fanoušků. Krom klasické otázky, jak se přednášející mají (a daří se jim skvěle) jsme se taky dozvěděli, že například manhwi, či jiné tituly z asijského kontinentu se jen tak nedočkáme. Chtějí totiž pokrýt hlavně japonskou tvorbu, ke které mají respekt a dokud nepokryjí hlavní díla tohoto souostroví, nechtějí se pouštět do produkce titulů z jiných zemí.

CREW je zároveň největším a víceméně jediným českým nakladatelstvím, které překládá a vydává mangu pravidelně a neustále. Popularita tohoto žánru ale roste a je zde silná šance, že se do vydávání mangy opět pustí i jiná vydavatelství. Představitelé CREW takovouto možnost sice vítají, zároveň ale upozorňují na problematickou kvalitu překladů: „Manga musí být přeložena kvalitně, a také, aby se dovydávala. Několik nakladatelství začalo vydávat sérii, od které vyšly dva díly, načež s tím přestaly. Crew mělo od začátku jasně daný cíl, a to dovydat každou sérii, se kterou začnou. Prostě, abyste si řekli: Crew, to jsou ti, co dovydávaj!

Není žádným tajemstvím, že kresby nabízející lákavé křivky jsou velmi populární. Pro odstartování a zajištění úspěšnosti tohoto žánru bylo vydání Sword Art Online klíčové. Díky tomu se v budoucnu dočkáme mnoha zajímavých románů a ne nutně jen těch, který lákají hezkou představou, ale i hlubokým příběhem. Nehledě na to, že lidé z CREW velmi ochotně naslouchají svým fanouškům. Nádherným příkladem je Berserk, který původně prohrál při rozhodování o tom, co se bude vydávat.

Když už jsme u starších a skvělých mang, padla i otázka, zda se někdy v budoucnu dočkáme takových pecek, jako je Sailor Moon, Cowboy Beebop nebo One Piece. Všechno to jsou skvostná díla, ale u nás by momentálně neměla takovou odezvu, jako nové hity. A co se týče One Piecu, tak ano, je to výborná manga, ale než se u nás vydá poslední svazek, tak většina z nás bude pravděpodobně v důchodu. Momentálně má manga1050 kapitol, neustále vycházejících v Shonen Jumpu. A stále nekončí.

Už takhle obrovská nabídka děl se bude i nadále rozrůstat o nové kousky. Aby se neztratila kvalita produkce, nakladatelství své řady rozšiřuje a zajišťuje kvalitní překlad výhradně z japonštiny. Nikdy nechtějí sklouzávat k překladu z ostatních jazyků a zároveň neplánují více titulů, než je v jejich silách.

Na zbytek roku se rozhodně těšíme, vyjde mnoho zajímavých titulů a už teď je nám více než jasné, že bude potřeba rozbíjet prasátka pro nákup zmíněných mang.