Už na konci jara k nám dorazí dlouho očekávaný Star Wars seriál Obi-Wan Kenobi, ve kterém si Ewan McGregor zopákne svou roli stejnojmenného jediského rytíře a Anakinova učitele. Děj se bude odehrávat v období mezi epizodami Pomsta Sithů a Nová naděje, během něhož celou galaxii prohledávají imperiální Inkvizitoři, aby dopadli zbývající Jedie, kteří přežili čistku z Palpatinova Rozkazu 66. The Hollywood Reporter ale nedávno odhalil, že zcela původně měl nadcházející seriál mít o něco jinačí podobu. Vrátit se do něho totiž měla postava, která je v podstatě takový prequelový Boba Fett. A to v tom významu, že se jednalo o opravdu cool postavu, které však ve filmech nebylo dáno mnoho prostoru. Hlavním padouchem celého seriálu se totiž měl stát hrozivý Darth Maul, bývalý Palpatinův učedník, který ve Skryté hrozbě zabil Obi-Wanova mistra Qui-Gona. 

Ztvárnit ho opět měl Ray Park, skotský herec a mistr bojových umění, který si Maula na chvíli zahrál i ve snímku Solo: Star Wars Story. Nutno dodat, že seriálu jsme se měli dočkat už dříve. Poprvé byl oznámen v roce 2019, nicméně v roce 2020 byl celý projekt pozastaven, protože producentům se příliš nelíbily určité aspekty ve scénáři, který sepisoval Hossein Amini. V něm se údajně Obi-Wan rozhodl opustit svůj úkryt, aby mohl ochránit malého Luka Skywalkera před navracejícím se Maulem, který chtěl oba zlikvidovat. Darth Vader se také původně v celém seriálu objevit neměl.

Se scénářem ale údajně měli problém tvůrci Mandaloriana, tedy Jon Favreau a Dave Filoni. Podle nich se totiž samotný děj až příliš podobal jejich seriálu, protože by v něm opět šlo o dějství, v němž hlavní hrdina musí chránit malého a Sílou obdařeného jedince, po kterém pasou hlavní záporáci, čímž odkazují na vztah mezi Mandem a malým Grogu. Nakonec se Kathleen Kennedy rozhodla, že celý projekt na nějakou dobu pozastaví, přičemž Amini byl následně nahrazen Joby Haroldem. 

Nutno ovšem dodat, že zvěsti o přítomnosti Maula nejsou potvrzené, určité zdroje z Lucasfilm navíc poukazují na to, že Maul se možná v seriálu nikdy objevit neměl. Tudíž úplnou pravdu neznáme. Znalci animovaných Star Wars seriálů každopádně ví, že Maul se s Kenobim po epizodě Skrytá hrozba ještě několikrát setkal. Objevil se jak v úspěšné sérii Star Wars: Klonové války, tak i v seriálu Povstalci.

Zda se ho ale ještě někdy dočkáme v hraných Star Wars, je bohužel ve hvězdách.