Nadvláda Godzilly a Konga v kinech skončila. Na scénu totiž nastoupilo nyní již světoznámé studio A24, které v amerických kinosálech minulý týden uvedlo chválený snímek Občanská válka, jenž natočil talentovaný Alex Garland (Men). A špatně rozhodně nezačal.

Občanská válka po svém zahajovacím víkendu utržila pro domácí box office 25,7 milionu dolarů, což je pro zmíněné studio dosud nejlepší otvírák od uvedení jejích vynikajícího hororu Děsivé dědictví (2018) Ariho Astera. Rozpočet filmu činí 50 milionů, nicméně film ještě na mnohých trzích nebyl uveden, včetně toho našeho. V následujících dnech bude ještě premiérovat nejenom u nás a dalších evropských zemích, ale také třeba v Mexiku, Brazílii a Austrálii. To by snad mělo bohatě stačit na to, aby se film zaplatil a začal studiu něco vydělávat.

V následujících týdnech tedy uvidíme, jak se bude filmu dařit, žádný komerční průšvih z něho ale zřejmě nebude. 

Na druhé místo spadla velkolepá podívaná Godzilla x Kong: Nové impérium, která po svém třetím víkendu utržila pro domácí box office 15,4 milionu dolarů, celosvětově to dělá 436,5 mega. Po příštím víkendu by měl snímek překonat tržby předešlého filmu, tedy Godzilla vs. Kong (2021), který má na kontě přes 470 milionů. Jelikož mělo Nové impérium rozpočet „jenom“ 135 mega, film se dá jednoznačně považovat za úspěch, přičemž v následujících týdnech by měl také překonat hranici půlmiliardy.

Na třetím místě se udrželi noví Krotitelé duchů s podtitule Říše ledu, kteří po svém čtvrtém víkendu pro domácí box office utržili 5,8 milionu dolarů. Celosvětově už je utrženo 160 mega, což po čtvrtém týdnu v kinech na rozpočet 100 milionů prostě nejsou dobrá čísla. Je dost možné, že filmu se ani nepodaří překonat hranici 200 milionů. Když k tomu navíc přidáme nic moc recenze od kritiků, je možné, že celá značka si zase dá delší pauzu.

Na čtvrté místo se vyšvihl animák Kung Fu Panda 4, který po svém šestém víkendu utržil pro domácí box office 5,5 milionu dolarů, celosvětově to dělá 452,6 mega. S filmu se v kinech stala hezká trvalka, která by eventuálně měla překonat půlmiliardovou hranici. Na rozpočet 85 milionů, což ze čtyřky dělá nejlevnější film série, to je jednoznačně moc fajn výsledek.

A do TOP 5 se po posledním víkendu vrátila Duna: Část druhá, která po svém sedmém víkendu utržila pro domácí box office 4,3 milionu dolarů. Celosvětově už je utrženo necelých 684 milionů dolarů, už nějaký čas je tak v podstatě jisté, že Denis Villeneuve dostane od Warnerů požehnání, aby natočil i třetí část, která má být adaptací Spasitele Duny. Na jejím scénáři režisér pracoval už od loňského roku. 

A na co do kina tento týden? Jednoznačně dejte šanci výše probírané Občanské válce, která k nám dorazí už za několik dní. Příběh nás zavede do Spojených států, které se zmítají ve válečném chaosu. Děj bude mimo jiné sledovat skupinku novinářů, jejímž cílem bude dostat se až do Bílého domu.

Ještě také můžete dát šanci hororu se špetkou humoru jménem Abigail, ve kterém bude hlavní hrdiny terorizovat jedna malá holčička, z níž se vyklube vraždící monstrum.

Oba dva filmy vyjdou ve čtvrtek, tedy 18. 4. 2024. Níže se můžete podívat na oficiální trailery.