Minulý týden do kin vstoupila nová hororová událost jménem Vymítač ďábla: Znamení víry, která by měla být začátkem zbrusu nové trilogie od režiséra Davida Gordona Greena. Zda ale na trojici filmů skutečně dojde, je ovšem otázkou, alespoň tedy vzhledem k dosavadním tržbám. Nový Vymítač ďábla po svém zahajovacím víkendu utržil pro domácí box office 27,2 milionů dolarů, čímž si v žebříčku zajistil první místo. Rozpočet činil jen 30 mega, přičemž pokud k tomu připočteme tržby mezinárodní, tak momentálně má snímek na kontě přes 45 milionů.

Jistě, na první pohled jde o slibný start, ale v případě Vymítače ďábla je to krapet složitější. V první řadě studio Universal počítalo s lepším výsledkem u domácího box officu, podle všeho doufalo, že snímek utrží alespoň 35 milionů.

Zásadnější ale je fakt, že studio odkoupilo práva na Vymítače ďábla za 400 milionů dolarů. Universal tak doufá, že právě trojice filmů tuto investici splatí. V tomto ohledu tudíž víkendový start nevěstí nic dobrého, nepomáhají tomu ani samotné recenze, které rozhodně nepatří k nejlepším.

Ještě se necháme překvapit, co přinese příští týden, ale pokud snímek nezabere, plány Universalu pro chystanou trilogii se mohou začít hroutit jako domeček z karet. 

Na druhém místě máme animák Tlapková patrola ve velkofilmu, který utržil 11,7 milionů dolarů. Celosvětově už má na kontě 87 mega, což je na rozpočet 30 milionů velice slušný výsledek. Od minulého týdne se tržby propadly skoro o polovinu, ale i tak by se z animáku, na který chodí především rodiče s dětmi, mohla vyklubat vcelku slušná trvalka. Uvidíme v následujících týdnech, už teď je ale jasné, že zde o žádný malér rozhodně nepůjde.

Na třetím místě máme velice chválený (alespoň oproti většině předešlých titulů) Saw X, který utržil 8,1 milionů dolarů. Celosvětově má nová morbidní podívaná na kontě 43,9 mega, což je po druhém týdnu na skromný rozpočet 13 milionů fajn výsledek. Série by tak mohla mít dveře otevřené i pro další díl, pro nějž už mají tvůrci vymyšlených několik nápadů.

Na čtvrté místo spadla sci-fi Stvořitel, ze které se klube pořádný propadák. Po svém druhém víkendu snímek utržil jen 6 milionů dolarů, oproti minulému týdnu se jedná o propad více než 56 %. Celosvětově má snímek na kontě 61,8 mega, což je prostě stále strašně málo. Rozpočet přišel na 80 milionů, ovšem přidat k tomu musíme ještě cenu za propagaci a uvedení do kin. Snímek se tak se vší pravděpodobností nezaplatí a na nějaký strat nové franšízy můžeme zapomenout.

A na páté místo se nám překvapivě vyšvihl životopisný snímek The Blind, který po svém druhém víkendu utržil 3,9 milionů dolarů, celosvětově to dělá 10,5 mega. Nakonec se tedy zdá, že z filmu by se jistá malá trvalka stát mohla, i přestože o žádný mega hit nepůjde. 

A na co do kina tento týden? Inu, pokud chcete výše zmíněnému Vymítači ďábla s tržbami trochu pomoci, tak zajděte na něj. Ve Spojených státech totiž snímek kvůli premiéře koncertního filmu Taylor Swift: The Eras Tour premiéroval o týden dříve, u nás ale vyjde v původně naplánovaný den.

Na nový horor si tak můžete moct vyrazit ve čtvrtek, tedy 12. 10. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.