V současné době velmi vyhlášený americký spisovatel Andy Weir, který v roce 2014 okouzlil celý svět románem Marťan, oznámil na začátku minulého roku nový román s názvem Project Hail Mary. Očekávání byla tak obrovská, že hned po oznámení byla společností MGM odkoupena filmová práva.

Přečtěte si také: Mediální společnost MGM kupuje filmová práva na román Andyho Weira, který jěště nevyšel

Sci-fi román Project Hail Mary nakonec vyšel podle plánů na jaře roku 2021 a jak všichni očekávali, jednalo se o další Weirův úspěch. Z knihy se ihned stal celosvětový bestseller, který se v současné době může pochlubit obrovským množstvím kladných hodnocení na portálu Goodreads.

I když Project Hail Mary vyšel v originále teprve během letošního května/máje, díky jeho úspěchu už se u nás v Česku pracuje na přeloženém vydání. Český výtisk připravuje nakladatelství Laser-books, které českou lokalizací pověřilo skvělého Michala Prokopa, překladatele všech původních Weirových knih.

Čeští a slovenští čtenáři se mohou těšit na napínavé meziplanetární dobrodružství. Román Project Hail Mary (Spasitel) mapuje náročnou část života Rylanda Gracee, který jako jediný zůstal na zoufalé misi poslední naděje. Jeho selhání by vedlo k zániku celého lidstva. „Je tu však drobný háček – Ryland to neví. Nedokáže se vybavit ani své jméno, natož že má nějaký úkol a jak ho asi tak splní. Všechno, co ví, je, že hodně hodně hodně dlouho spal. Že se probudil miliony kilometrů od domova. A že společnost mu dělají dvě mrtvoly.“ Postupně se mu však začnou vracet vzpomínky, které mu napovídají, že na jeho bedrech visí osud celého lidstva. A díky nečekanému spojenci mu jeho záchranná mise možná vyjde

Samotná anotace napovídá, že na české fanoušky Weirových románů čeká další úžasný, napínavý a emoční příběh plný velmi důležitých zvratů. Celý příběh by měl být navíc vyprávěn skrze více časových rovin, které mapují různé fáze záchranné mise. 

České vydání románu Project Hail Mary s přeloženým názvem Spasitel se v prodeji objeví někdy během letošního října/októbera. Jelikož kniha vyjde v edici světový bestseller, mělo by se jednat o lépe zpracovaný výtisk v pevných deskách s přebalem