Další pokus o využití klasické značky, čiré zoufalství filmového studia, nebo prachobyčejná setrvačnost? Reakce na nedávné zprávy o tom, že Universal údajně připravuje další filmový Jurský svět, se po vlažném kritickém a v menší míře komerčním přijetí snímků Jurský svět: Zánik říše a Jurský svět: Nadvláda pochopitelně různí. Teď to ale vypadá, že filmu opravdu neunikneme.

Universal dosud přípravy projektu oficiálně nepotvrdil, server Deadline ale nově přišel s informacemi, podle nichž by film, ke kterému napsal scénář scenáristický veterán David Koepp (Jurský park, Ztracený svět: Jurský park), mohl do kin po celém světě skutečně vtrhnout už během příštího roku. Podle zdrojů Deadline studio aktuálně cílí na datum premiéry 2. července/júla 2025, takže by se z nového Jurského světa mohl stát tradiční letní blockbuster. V letních měsících se koneckonců do kin dostaly i všechny tři díly stávající trilogie Jurský svět, kterou v roce 2015 odstartoval stejnojmenný film.

Universal má mít také vyhlédnutého režiséra. Prý usiluje o to, aby se do režisérského křesla posadil David Leitch, jenž natočil hned několik akčních hitů, mezi něž patří první John Wick, Deadpool 2, Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw či Bullet Train. Leitch se už má blížit k podepsání finální smlouvy, takže jestli doufáte, že nový Jurský svět po vzoru některých pasáží originálního Jurského parku a knižní předlohy od Michaela Crichtona nabídne i nějaké spíše filozofické diskuze a etické spory, po ulovení experta na akční fláky bude možná lepší s něčím takovým nepočítat. Ale kdo ví, třeba Koeppův scénář v tomto směru překvapí.

V každém případě nadále platí, že práce na novém filmovém Jurském světě ještě nebyly ze strany Universalu oficiálně potvrzeny. Tudíž je třeba vše stále třeba brát s určitou rezervou a jako nepotvrzené spekulace. Ty nicméně hovoří o jakémsi jemném restartu značky Jurský svět, v němž se nemají objevit hrdinové předchozích šesti dinosauřích filmů. Snad se tedy Universalu podaří dát dohromady dostatečně zajímavou a sympatickou partu protagonistů, kvůli nimž se nám bude chtít do kin. Další porce dinosaurů zrozených z digitálních a praktických triků už možná tentokrát nebude stačit.