Dinosauři, které ve slavném Jurském parku oživil filmařský tým okolo neméně slavného režiséra Stevena Spielberga, kráčejí po zemském povrchu po celý život velké části návštěvníků NerdFixu. Jurský park z roku 1993 je zkrátka klasika a prehistorické ještěry máme všichni rádi. S pokusy o pokračování to ale bylo minimálně na filmovém poli vždy těžké.

Přímé pokračování s názvem Ztracený svět: Jurský park, kterého jsme se dočkali v roce 1997, ještě dopadlo dobře. Tedy pokud pomineme rozpačité finále zasazené do ulic San Diega. Jurský park 3 se ovšem v roce 2001 pochlubil nejen úžasným designem spinosaura, ale také spoustou nesmyslů, kvůli nimž je film dodnes terčem posměchu mnoha fanoušků, zejména těch, kterým se nelíbí sny s mluvícími velociraptory. V roce 2015 naštěstí přišel Jurský svět, částečný restart celé série, jenž zaznamenal fantastické tržby i uspokojivé ohlasy. Tomuto pokusu to ale pokazila pokračování nazvaná Jurský svět: Zánik říše (2018) a Jurský svět: Nadvláda (2022).

Obzvlášť Nadvláda moc pozitivních reakcí nenasbírala a s tržbami už to také nebyla žádná sláva. V rámci příběhu pak mělo jít o definitivní zakončení celé jurské filmové ságy. Když tuto skutečnost sečtete s horšími recenzemi a neuspokojivými tržbami, vyjde vám velká pravděpodobnost, že si dá filmové studio Universal s dinosaury pěkně dlouhou, možná dokonce trvalou pauzu. Ale to byste se očividně přepočítali. Server The Hollywood Reporter totiž přišel se zprávou, že Universal už nějakou dobu v tichosti připravuje další filmový Jurský svět.

Projekt zatím nemá jméno a podle všeho k němu ještě není upsaný žádný režisér. Prý už ale má být v docela pokročilé fázi vývoje a podle zdrojů serveru The Hollywood Reporter se dokonce ve studiu mluví o možnosti premiéry už během roku 2025. Čemuž se docela těžko věří. Zde je nutné podotknout, že film dosud nebyl ze strany Universalu oficiálně oznámen, ale to, s čím The Hollywood Reporter nově přišel, z větší části působí důvěryhodně.

Minimálně producentská místa jsou každopádně podle všeho obsazená. Producent Frank Marshall, dlouholetý spolupracovník Stevena Spielberga a hlavní mozek v pozadí všech tří dílů Jurského světa, je zjevně znovu na palubě, stejně jako taktéž zkušený Patrick Crowley a samotný Spielberg s jeho společností Amblin Entertainment. Legendární režisér se měl i tentokrát spokojit s rolí výkonného producenta, kterou zastával při vzniku Jurského parku 3, celé trilogie Jurský svět a dětského animovaného seriálu Jurský svět: Křídový kemp, který najdete na Netflixu.

Asi nejzajímavější je ale jméno scenáristy. Tím má být David Koepp, jenž je podepsán pod scénářem původního Jurského parku i Ztraceného světa, stejně jako klasik typu první Mission: Impossible nebo prvního filmového Spider-Mana. Jestli tedy má existovat naděje, že nový film dopadne lépe než Zánik říše a Nadvláda, nejspíš ji může nabídnout právě Koepp. I když zatím nevíme, o čem a o kom jeho nový scénář vlastně bude. The Hollywood Reporter s jistotou uvádí pouze to, že scénář má už dostatečně uspokojivou podobu a že má odstartovat novou jurskou éru s úplně novým příběhem. Takže s návratem hrdinů předchozích filmů raději nepočítejte, přestože má chystaný snímek stále využívat značku Jurský svět. V každém případě to vypadá, že dinosauři ještě nevyhynuli. Tedy ti filmoví.