Univerzum slavného hororu V zajetí démonů (2013) se během posledních deseti let slušně rozrostlo. Dočkali jsme se nejenom dvou dalších pokračování, ale i několika spin-offů, mezi které patří například Sestra z roku 2018. A jelikož horor o hrůzostrašné jeptišce zaznamenal parádní komerční úspěch, člověk se mohl jen těžko divit i příchodu dvojky, která premiérovala minulý týden.

I přestože její zahajovací víkend oproti prvnímu dílu už nebyl tak slušný, stačilo to k tomu, aby film zcela ovládl domácí box office. Sestra II utržila po svém startovním víkendu 32,6 milionů dolarů, celosvětově pak má na kontě 85,5 mega, což rozhodně není vůbec špatné. Rozpočet filmu totiž činil „skromných“ 38,5 milionů, v následujících týdnech by už tudíž mohl snímek začít vydělávat.

Pro Warnery je to rozhodně úspěch, ale znovu připomínáme, že první Sestra z roku 2018 na tom byla ještě o něco lépe. Ta během svého zahajovacího víkendu utržila 53,8 milionů, přičemž celkově má na kontě přes 365 mega. I tak je ale komerční úspěch pokračování důkazem, že horory zkrátka do kina táhnou. Níže se ještě můžete podívat na naši recenzi. 

Na druhé místo spadl akčňák Equalizer 3: Poslední kapitola, který po svém druhém víkendu utržil 12,1 milionů. Tržby se tak propadly o celých 65 %, ovšem když k tomu připočteme ještě tržby mezinárodní, tak nad tím studio Sony nemusí tolik bědovat. Celosvětově má akčňák s Denzelem Washingtonem na kontě slušných 107,7 milionů dolarů. A jelikož snímek v kinech není ani dva týdny plus jeho rozpočet činí 70 milionů, nakonec se o žádný malér určitě jednat nebude.

Na třetím místě je novinka Moje tlustá řecká svatba 3, další pokračování slavné komedie, kterému se po zahajovacím víkendu podařilo utržit 10 milionů dolarů. Po sečtení s mezinárodními tržbami má komedie na kontě zatím 12,7 milionů, což je oproti předešlému druhému dílu docela slabota. Zatím tedy není známo, jak velký byl vlastně rozpočet trojky, ale i tak jsou tyto tržby znamením, že na další díl už se vší pravděpodobností nedojede.

Čtvrté místo náleží indickému akčnímu nářezu jménem Jawan, který po minulém víkendu utržil ve Spojených státech 6 milionů dolarů. Opravdu obrovitánským hitem se však film stál právě v Indii, kde odstartoval částkou 42 milionů. To se doposud žádnému jinému bollywoodskému filmu v Indii nepovedlo, tudíž už teď se zdá, že snímek bude kolosálním úspěchem. No bodejť, však v něm hraje Shah Rukh Khan, který je v podstatě takovým bollywoodským králem! Celosvětově už snímek utržil skoro 65 milionů dolarů.

A až na páté místo spadla box office šampionka Barbie, která po minulém víkendu utržila 5,9 milionů dolarů. Je ovšem nutné připomenout, že úspěšná růžová komedie už je v kinech skoro dva měsíce, tudíž za onen propad se rozhodně stydět nemusí. Celosvětově už má tento hit Grety Gerwig na kontě 1,4 miliardy dolarů, což znamená, že v následujících dnech by film mohl se svými tržbami překonat MCU snímek Avengers: Age of Ultron (2015). Z Barbie je každopádně momentálně komerčně nejúspěšnější film roku 2023. A je možné, že žádný z nadcházejících filmů už jí tuto korunu neukradne. 

A na co do kina tento týden? Pokud jste fanoušci Hercula Poirota, tak je to naprosto jasné. Za několik dní se dočkáme premiéry filmu Přízraky v Benátkách, ve kterém bude slavný detektiv v podání Kennetha Branagha vyšetřovat další případ, tentokrát však opravdu náležitě hrůzný. Už podle vydaných trailerů to totiž vypadá, že snímek bude mít oproti svým předchůdcům o něco hororovější atmosféru. Troufnete si na to do kina?

Snímek bude mít premiéru ve čtvrtek, tedy 14. 9. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální upoutávku.