Režisér Sam Mendes rozhodně patří mezi nejlepší britské filmaře současnosti. Jeho posledním vydaným projektem bylo nesmírně působivé válečné drama 1917 z roku 2019, které bylo nominováno hned na tři Oscary. Pokud se vám však po režisérově tvorbě stýská, máme pro vás skvělou zprávu. Mendes pro nás totiž připravuje svůj nový film jménem Empire of Light, kterého se nakonec dočkáme ještě letos. Konečně totiž známe oficiální datum premiéry, proto si pečlivě zaznamenejte do kalendáře datum 9. 12. 2022, kdy snímek vstoupí do kin. 

Dějství filmu se ale stále drží relativně v tajnosti, víme pouze to, že se podíváme do anglického přímořského města na začátku 80. let. Film je popisován jako silný a dojemný příběh o lidských vztazích a kouzlu kinematografie, ovšem bližší detaily zatím neznáme. Snímek má ale rozhodně sympatické obsazení, v hlavních rolích se například představí oscarové herecké duo Colin Firth a Olivia Colman. Dále ve snímku uvidíme také herce jako Toby Jones, Sara Stewart, Micheal Ward, Tanya Moodie a Tom Brooke. Mendes se o celém projektu před několika měsíci vyjádřil následovně:

,,Jsem opravdu nadšený, že mohu pracovat s tolika úžasnými spolupracovníky z hereckého obsazení i štábu na tak osobním projektu. Obzvlášť jsem nadšený, že poprvé pracuji s Olivií Colman a s mým dlouholetým spolupracovníkem Rogerem Deakinsem."

Nutno dodat, že Empire of Light bude vůbec prvním filmem, ke kterému Mendes zcela sám napsal scénář. Podílel se na psaní i výše zmíněného filmu 1917, ale u něho mu pomáhala ještě scenáristka Krysty Wilson-Cairns. Mezi nejznámější snímky britského filmaře patří například bondovky Skyfall a Spectre, dále Road to Perdition, Mariňák a samozřejmě Americká krása, za kterou Mendes vyhrál v roce 2000 Oscara v kategorii Nejlepší film.