Je to sotva několik týdnů, co se na českém trhu objevila kniha Star Wars: Vrcholná Republika: Světlo rytířů Jedi, první ze série knih a komiksů v originále zvané The High Republic, která v zahraničí odstartovala teprve na začátku letošního roku. V našem předešlém zpravodajství spojeném se Star Wars knihami jsme přitom nejednou spekulovali, zda se českého vydání dočkají také další knihy Vrcholné Republiky, a nyní vše nasvědčuje tomu, že odpověď je jednoduše ano.

Nakladatelství Egmont chystá české vydání knihy Star Wars: Vrcholná Republika: Do temnoty, k němuž dojde 9. 9. 2021. Titul v originále zvaný Star Wars: The High Republic: Into the Dark vyšel v zahraničí letos v únoru/februári, přičemž se jedná o v pořadí druhou knihu ze série The High Republic, která zároveň spadá do tzv. young-adult kategorie. Jde tedy o knihu, která je určena primárně náctiletým čtenářům, zatímco Světlo rytířů Jedi cílí na dospělé čtenáře. Z hlediska rozsahu se však ve výsledku oba tituly příliš neliší, pokud můžeme soudit na základě jejich originálního vydání v angličtině.

„Jediský padawan Reath Silas miluje dobrodružství. Raději by si však o něm četl, než aby ho prožíval. Tráví celé hodiny pročítáním Archivů Jediů na Coruscantu a sní o tom, že se stane jedním z největších učenců řádu Jedi. Ale Reathova mistryně, vysoce respektovaná Jora Malli, má jiné plány: přijala místo na Majáku Hvězdosvit, nové úchvatné republikové základně na okraji známého vesmíru. Reath jako její padawan ji musí následovat, ať se mu to líbí, nebo ne.

„A tak Reath neochotně nastoupí na loď, která má jeho a další Jedie dopravit na Maják Hvězdosvit, kde na něj čeká mistryně Jora, aby v pohraničí začali nový život plný dobrodružství. Ale potíže v hyperprostoru loď i posádku vyvrhnou uprostřed prázdného vesmíru, kde jedinou připomínkou civilizace je děsuplná opuštěná vesmírná stanice. A tajemství, která jsou v ní ukrytá, nejenže přivedou Reatha na rozcestí, ale kdyby nebyla zkrocena, mohla by uvrhnout celou galaxii do temnoty…“ Tak zní oficiální synopse knihy, která čtenáře a fanoušky Star Wars seznamuje zejména s hrozbou Drengirů, nebezpečných tvorů rostlinného původu.

Do temnoty má na svědomí Claudia Gray, která patří mezi nejoblíbenější a nejúspěšnější autory kanonických Star Wars knih. Už v roce 2015 bylo možné setkat se na českém trhu s její young-adult knihou Star Wars: Ztracené hvězdy, těšící se mezi fanoušky značné popularitě. Společně se Světlem rytířů Jedi před několika týdny vyšel také titul pro dospělé s názvem Star Wars: Pokrevní linie, jenž se zaměřuje na politickou dráhu princezny Leiy v novorepublikovém senátu.

V tuto chvíli je každopádně dost pravděpodobné, že se českého překladu dočkají také další knihy Star Wars: Vrcholné Republiky, minimálně ty určené dospělým a do kategorie young-adult. Po celý tento rok probíhá první fáze The High Republic, která kromě Světla rytířů Jedi a Do temnoty zahrnuje ještě dva tituly pro dospělé - The Rising Storm od Cavana Scotta a The Fallen Star opět od Claudie Gray - a také dvojici young-adult knih. Konkrétně se jedná o Out of the Shadows od Justiny Ireland a Midnight Horizon od Daniela Chosé-Oldera. Jako finále celé fáze poslouží na začátku příštího roku právě Midnight Horizon a především The Fallen Star.

Jestliže bude tedy Egmont zdárně pokračovat v aktuálním trendu, v následujících měsících bychom tu snad mohli mít minimálně české vydání knihy Star Wars: The High Republic: The Rising Storm. V zahraničí však kniha vyšla teprve na konci června/júna, takže bude lepší počítat s tím, že se u nás může objevit spíše na konci tohoto roku nebo na začátku toho příštího. Čekání by nám pak mohlo zkrátit třeba opětovné vydání klasických Legends knih Star Wars: Přízrak minulosti a Vize budoucnosti.