„Nově vypuknutá epidemie. Spousta obyvatel USA se změní na náměsíčné kreatury. Nikdo z nich nemluví a nikdo nejde ani vzbudit. Jediné, co dělají, je chůze. Odhodlaná chůze k neznámému cíli.“ To naštěstí není realita, ale námět sci-fi románu Psanci, jehož vydání připravuje české nakladatelství Laser-books.

Přečtěte si také: Druhý díl ze série Remade nám ukáže, jak hrdina Leon přežil smrtící epidemii

Jak již bylo zmíněno v úvodu, román se zabývá neznámou epidemií v USA, která z lidí dělá náměsíčné kreatury. Hlavní hrdinkou knihy je mladistvá dívka Shana, jež by mohla být poslední nadějí celého světa.

„Shana jednoho dne ráno zjistí, že její mladší sestru postihla zvláštní nemoc. Je náměsíčná. Nemluví a ne a ne se vzbudit. A míří s neúprosným odhodláním k cíli, známému jen jí samé. Shana a její sestra však nejsou samotné. Brzy se k nim přidá celý zástup náměsíčných ze všech koutů Ameriky, podnikajících tutéž tajemnou pouť. A kromě Shany je doprovázejí i další „pastýři“ chránící své přátele a příbuzné na dlouhé temné cestě, která je čeká. Náměsíčnictví totiž rozpoutá v Americe násilí a teror. Skutečným nebezpečím tedy možná není samotná epidemie, ale strach z ní. Osud náměsíčníků závisí na tom, zda se podaří rozluštit záhadu epidemie, zatímco okolní společnost se hroutí a ultranásilnická domobrana se chystá je vyhladit. Děsivé tajemství buď rozeštve národ proti sobě – nebo semkne přeživší při obnově rozvráceného světa.“

Za románem Psanci stojí americký spisovatel Chuck Wendig. Čeští čtenáři ho mohou znát jako autora divokého sci-fi thrilleru Nuly, který pojednává o nesourodé skupince hackerů. Taktéž pracoval jako scénárista komiksů od Dark Circle Comics, Dynamite Entertainment, Marvel Comics a VS Comics nebo jako scénárista a vývojář pro RPG od vydavatelství White Wolf Publishing včetně hry Hunter: The Vigil z roku 2008.

Román Psanci patří mezi to nejlepší, co Chuck Wendig napsal, což dokazuje i průměrné hodnocení okolo čtyř hvězd z pěti na knižním internetovém portálu Goodreads. Je však jen otázkou, jak si kniha bude stát u českých čtenářů.

České vydání románu Psanci s překladem od Daniela Orlanda by mělo vyjít již 12. února/februára 2021. Bude obsahovat 752 stran svázaných v pevných deskách