Nalijme si čistého vína. Se seriálovým Zaklínačem od Netflixu to už jde delší dobu z kopce. A to nejenom z hlediska kvality, ale také celkové sledovanosti, což bude zřejmě znamenat, že po čtvrté a páté řadě, které se mají natáčet souběžně, dospěje seriál ke svému konci. Streamovací gigant se už ale údajně začíná poohlížet po jiné velké fantasy značce, do které by mohl zabořit drápky.

A už před pár měsíci se začaly šířit zvěsti o tom, že Netflix by mohl během svého hledání zamířit do světa videoher. Jmenovitě má platforma pokukovat po Baldur’s Gate, legendární RPG sérii, jejíž veleúspěšný třetí díl od společnosti Larian Studios nedávno zabodoval na The Game Awards 2023, odkud si i odnesl hlavní cenu Hra roku. Netflix tak má podle všeho už nějakou dobu jednat o získání práv na vytvoření hrané adaptace, která by nás znovu vzala do fantastického světa Forgotten Realms. 

S těmito zvěstmi před nějakým časem přišel server Giant Freakin Robot, který informace získal od „důvěryhodného a ověřeného“ zdroje. Připomínáme ale, že jde stále o pouhé zvěsti, nic zatím není oficiálně potvrzeno. Stále je tudíž možné, že značka Netflixu do rukou nakonec nepadne.

Pokud by ale streamovací služba práva na zadaptování přece jenom získala, otázkou by bylo, který příběh nám vlastně představí. Vzhledem k momentální obrovské popularitě třetího dílu, který vyšel letos v létě, by bylo vcelku logické, kdyby Netflix zadaptoval právě titul od Larianů. Samozřejmě je zde také možnost, že se platforma rozhodne zfilmovat Ságu o Bhaalově zplozenci, tedy dějovou linii, na kterou se zaměřují slavné a vynikající první dva díly od BioWare a Black Isle.

V rámci toho by bylo fajn vědět, co za formát vlastně Netflix pro Baldur’s Gate chystá. Dočkáme se jednorázového dobrodružství v podobě filmu? Nebo se služba pokusí o vznik zcela nového seriálu? Holt se necháme překvapit, k žádnému oficiálnímu oznámení zatím nedošlo, je proto opravdu možné, že z toho nakonec nic nebude. Ale třeba nás Netflix jednoho dne překvapí. 

Co se týče filmových a seriálových adaptací, tak Netflix mezi určitými diváky nemá zrovna nejlepší pověst. Ovšem třeba takový One Piece byl velice milým překvapením, které mnohým fanouškům udělalo radost. Kdyby se Baldur přece jenom do rukou Netflixu dostal, tak bychom se museli modlit, aby platforma dala showrunnerům a scenáristům co nejvíce tvůrčí svobody. A samozřejmě by musel najít i co nejschopnější lidi, to je jasné.

Případný hraný Baldur’s Gate projekt by se tak odehrával ve stejném univerzu, v němž se nachází také snímek Dungeons & Dragons: Čest zlodějů od studia Paramount Pictures. Jen tak pro zajímavost… Baldur’s Gate 3 a Čest zlodějů se odehrávají ve stejném desetiletí. Pokud by tedy Netflix zadaptoval třetí díl, nabízela by se možnosti i nějakého toho crossoveru. Ovšem to by mohlo být značně složité z hlediska práv, protože oba dva projekty by patřily zcela jiným studiím. Holt uvidíme, co s sebou přinese budoucnost.