Cuphead, roztomilá a skvělá plošinovka z roku 2017, stylizovaná podle starých animáků od Walta Disneyho a Fleischer Studios. Takhle by se dal Cuphead krásně popsat, jenže je v tom jeden háček. Extrémní obtížnost, která pocuchala nervy velkému počtu hráčů po celém světě. A také poničila několik klávesnic, gamepadů a joyconů, které v tom nejlepším případě skončily na podlaze, v tom nejhorším asi letěly z okna.

Nejedná se prostě o hru pro každého, my však máme tip pro lidi, kteří hru nehráli, anebo nedohráli, ale chtějí si užít příběh Cupheada a jeho bratra Mugmana v klidu, bez stresu a bez ničení herních periferií. StudioMDHR, které za touto fenomenální plošinovkou stojí, zveřejnilo na svém Twitteru informace o druhém románu s názvem Cuphead: A Mountain of Trouble. Na té pracuje americký spisovatel Ron Bates, který napsal i první román Cuphead in Carnival Chaos. Nová kniha bude samozřejmě obsahovat ilustrace od umělců, kteří stáli za stylizací videohry. A co bude vlastně Cuphead zažívat tentokrát?

Školní rok je u konce a letní tábory začínají. Cuphead už se nemůže dočkat svého oblíbeného tábora Hootenholler, kam plánuje jet. Čeká ho čas plný lukostřelby, plavání a odpočinku. Nebo to si alespoň myslí. Když do Hootenholler přijedou i jeho spřízněné duše, Mugman a Ms. Chalice, společně se dovědí o dlouhodobém rivalství mezi jejich táborem a sousedy z kempu Punchafink. A o hoře, kde bydlí Glumstone the Giant, který sleduje oba tábory a je připraven na ten horší svrhnout kletbu. Mezi tábory tedy začne pranková válka, která probudí mocného Glumstonea. Ten však o žádné kletbě neví, ale už je unavený z věčné rivality. Aby měl svůj klid, určí jednoduché pravidlo. Ten tábor, který prohraje, bude navždy uzavřen. Povede se Cupheadovi a všem ostatním členům tábora Hootenholler porazit Punchafink, anebo si budou muset zabalit své kufry a už se sem nikdy nevrátí?

Novela Cuphead: A Mountain of Trouble je stejně jako první díl určena pro anglicky mluvící země a tím to tak asi zůstane. Nemyslíme si, že by se vydání u nás nějaké nakladatelství v Česku, anebo na Slovensku ujalo. Pokud však nemáte problémy s angličtinou, budete si tuto knihy moci koupit alespoň ve formě ebooku. Co se týče fyzické verze, v Česku existuje pár knihkupectví, které se specializují na anglické knihy a první díl novely se u nich koupit dá, takže si myslíme, že se zde objeví i druhý díl. Na to si však chvilku počkáme, protože by se Cuphead: A Mountain of Troubles měl objevit na pultě obchodů až 4. listopadu/novembra tohoto roku.