Co si budeme povídat, seriálový Zaklínač od Netflixu patří mezi série, které jsou mezi diváky přijímány velice rozporuplně. Někteří seriál vychvalují do nebes, jiní ho zas zatracují do horoucích pekel. Jedna z hlavních výtek byla především ta, že seriál není věrný původním knižním předlohám, o které se postaral Andrzej Sapkowski. A je pravda, že obě dvě série se v jistých směrech od zdrojového materiálu lišily.

S poměrně nelichotivou informací ale nedávno přišel scenárista Beau DeMayo, který stojí za scénářem nejenom k jedné z epizod první řady, ale i anime spin-offu Zaklínač: Vlčí sen, jehož jsme se dočkali před rokem. Když totiž pracoval s týmem ostatních scenáristů, kteří se k seriálovému Zaklínači upsali, všiml si poněkud šokující skutečnosti. 

Během Q&A sezení na svém Instagramu DeMayo odpovídal na otázku, jak byl sestaven autorský tým pro animovaný projekt X-Men 97 od Marvelu. Odpověděl, že jeho požadavkem pro nové autory bylo to, že musí být fanoušky X-Menů. V rámci toho tak začal mluvit o svých minulých zkušenostech, přičemž pak přišla řeč na Zaklínače. DeMayo tak prohlásil následující:

,,Pracoval jsem v seriálu – jmenovitě Zaklínač – kde někteří ze scenáristů nebyli fanoušky knih a herních adaptací, případně je vyloženě neměli rádi a aktivně se vysmívali zdrojovému materiálu. Je to recept na katastrofu a špatnou morálku. Než vám bude dovoleno něco přidat k odkazu určitého díla, musíte ho nejdříve respektovat.“

DeMayo přirozeně nikoho nejmenoval, tudíž pokud bychom se na to podívali optimisticky, je možné, že daní scenáristé už na seriálu nepracují. Ale kdo ví. I tak je to poměrně dost smutné odhalení. V rámci toho se nabízí vrátit se do roku 2020, kdy Lauren Hissrich, showrunnerka a jedna z hlavních tvůrkyní celého seriálu, odhalila svůj názor o najímání scenáristů jak z řad fanoušků původních předloh, tak i z řad jedinců, kteří nejsou se zdrojovým materiálem obeznámeni. Na otázku, zda jsou při tvorbě seriálové adaptace knih nejlepší pouze tvůrci, kteří jsou nejlépe obeznámeni s daným světem, odpověděla následovně:

,,Ano. Ale stejně tak i ne. Začnu od začátku. Když píšete adaptaci, musíte být obeznámeni s původním dílem. To je jasné. Scenáristé a členové štábu si museli přečíst všechny knihy a museli onen žánr ocenit. Ale vyloženě jsem nehledala nějakých deset učenců Sapkowského.

,,V nejjednodušší podobě potřebujeme scenáristy, kteří bojují za ducha knih a za záměr autora. A také scenáristy, kteří vědí, že seriálové adaptace se nemohou knihám podobat doslova úplně ve všem, protože postavy nemohou mluvit celé hodiny bez přerušení. Potřebujeme scenáristy, kteří mají k onomu světu blízko, ale ne příliš blízko. Kteří ho milují, ale nebojí se ho zpochybnit. Kteří jsou fanoušky, ale jsou ochotni v jistých věcech ustoupit a otevřít svou mysl, aby přenesli svůj milovaný svět do toho našeho skutečného a velkého. Doufám, že se nám to podařilo."

Zároveň je ale také nutné zmínit, co o DeMayovi prohlásil scenárista a producent Matthew D’Ambrosio. Podle něho DeMayo ,,bezobřadně dostal padáka poté, co se k ostatním začal chovat hrubě jak fyzicky, tak i emocionálně“. Celou věc ale každopádně necháme na vašem posouzení.

Třetí řada Zaklínače se každopádně nachází v postprodukci, přičemž bychom se jí měli dočkat v létě roku 2023. Nedávno ale vyšlo najevo, že práce na čtvrté a páté řadě už začaly. Maká na nich stejný tým, který stojí i za nadcházející třetí sezónou, práce na scénářích by tak měly začít už zanedlouho. Samotné natáčení čtvrté řady by mělo začít až po premiéře řady třetí, to znamená patrně až za necelý rok.

Na její tvorbě se tak budou podílet scenáristé jako Lauren Hissrich, Mike Ostrowski, Tania Lotia, Haily Hall, Rae Benjamin, Clare Higgins, Javier Grillo-Marxuach, Matthew D’Ambrosio a Troy Dangerfield.

Už nějakou dobu také víme, že na třetí řadě pracoval Wolfgang Stegemann, slavný koordinátor a choreograf bojových scén, který například stojí za bojovou scénou mezi Geraltem a Renfri v Blavikenu. Nedávno se o něm zmínil i sám Geraltův představitel Henry Cavill, podle kterého nás tak ve třetí řadě čeká mnoho skvělých akčních sekvencí. Jedna z nich se týká i Geralta a jistého špiona, který ono střetnutí už nikdy pořádně (*nasazení slunečních brýlí*) nerozchodí. Znalci knih, kteří si pamatují události z dílu Čas opovržení, budou určitě chápat.

Dočkat bychom se také měli legendárního duelu mezi Geraltem a čarodějem Vilgefortzem, který bělovlasého Zaklínače opravdu náležitě seřeže. Jelikož se jedná o jeden z nejvýraznějších bojů z celé knižní ságy, tak doufejme, že to bude řádně velkolepá podívaná.