Na konci příštího roku bychom se měli vrátit zpět do podivuhodných krajů planety Pandora. Ne, teď nemyslíme tu z Borderlands, řeč je o světě Jamese Camerona, jehož filmová série Avatar bude pokračovat s dalšími díly. Slavný režisér se objevil i na akci D23 Expo, kde se k němu připojili i herci Zoe Saldaña a Sam Worthington, představitelé Neytiri a Jakea. Žádnou upoutávku sice ještě na světě nemáme, byl ale konečně odhalen oficiální název filmu.

Třetí díl se bude jmenovat Avatar: Fire and Ash (Avatar: Oheň a Popel), čímž se vyvrátily zvěsti z minulých let, podle kterých se měl třetí díl nazývat Avatar: The Seed Bearer. Níže se ještě můžete podívat na concept art ke třetímu dílu, který se na zmíněné akci představil. Ten nám mimo jiné zřejmě ukáže, jak bude vypadat Na'vi kmen z vulkanických oblastí, který bude mít tentokrát vazbu na element ohně.

Cameron také během akce prohlásil, že třetí díl by nám toho měl z planety Pandora ukázat zatím nejvíce. Těšit se podle něho máme na šílené dobrodružství, které bude vyloženou pastvou pro oči, zároveň se ale bude jednat i o velkou ždímačku emocí.

Režisér také uvedl, že ve třetím díle se nám představí nové postavy, přičemž jednu z nich si fanoušci buď zamilují, anebo si zamilují ji nesnášet. Je dost možné, že Cameron měl na mysli Varag, náčelnici ohnivého kmene Na'vi, kterou si zahraje Oona Chaplin (Hra o trůny), vnučka legendárního Charlieho Chaplina.

Už nějaký čas také víme, že třetí díl má ukázat lidstvo v poněkud pozitivnějším světle, v rámci toho je možné, že plukovník Miles Quaritch (Stephen Lang) dosáhne určitého vykoupení. Ale to holt uvidíme. 

Kromě zmíněných herců se do třetího dílu vrátí ještě Sigourney Weaver, Kate Winslet, Cliff Curtis, Britain Dalton, Jack Champion, Trinity Jo-Li Bliss, Bailey Bass, Joel David Moore, Edie Falco a Dileep Rao. Mezi nováčky zas budou patřit David Thewlis (Harry Potter a vězeň z Azkabanu) a Michelle Yeoh (Všechno, všude, najednou).

Původně jsme se měli filmu dočkat už letos na konci roku, před rokem ale došlo k odkladu všech chystaných dílů. Třetí film tak do kin zamíří 18. 12. 2025.

Avatar 4 dorazí až 20. 12. 2029, Avatar 5 zas 18. 12. 2031.