David Zaslav, generální ředitel Warner Bros. Discovery, před několika měsíci oznámil, že společnost se hodlá vrátit ke slavným a úspěšným sériím, které vydělávaly pořádné prašule. Mezi ně samozřejmě patří nejenom Pán prstenů, z jehož fantastického světa se dočkáme dalších filmů, ale i starý dobrý Harry Potter. Co si budeme povídat, Fantastická zvířata jsou mrtvá. I přestože Warneři to stále ještě oficiálně nepotvrdili, nízké tržby dílu Brumbálova tajemství daly studiu jasně najevo, že tudy cesta nepovede. Vize o pětidílné sérii se tak se vší pravděpodobností nikdy nenaplní.

Společnost se proto chystá vrátit přímo k postavě Harryho Pottera, ovšem jednou velkou otázkou bylo to, v jaké to bude přesně podobě. Nabízely se tři velké možnosti. Filmová adaptace Prokletého dítěte, tedy volného pokračování původní série, které původně vzniklo jako divadelní hra, dále kompletní filmový reboot, který by se v rámci příštích 3-5 let pokusil zcela restartovat celou značku, a nebo reboot v podobě seriálu na HBO Max. A nyní se zdá, že ta třetí možnost je momentálně nejpravděpodobnější. 

Podle serveru Bloomberg vyšlo najevo, že Warner Bros. Discovery se blíží k uzavření dohody o produkci seriálu, který příběh Harryho Pottera odvypráví znovu. Plán je údajně takový, že každá sezóna by byla adaptací jedné knihy ze série J. K. Rowlingové, tudíž bychom se dohromady měli dočkat sedmi řad.

Jelikož Warneři chtějí s autorkou i nadále úzce spolupracovat, Rowlingová by se do výroby seriálu měla určitým způsobem zapojit také. Úlohu hlavního scenáristy a showrunnera ale dostane někdo jiný. Tedy samozřejmě za předpokladu, že studio dá celému projektu opravdu zelenou. Potvrdit by nám to mělo patrně již příští týden, přesněji 12. 4. 2023, kdy má dojít ke konferenci s investory a veřejností.

Vše ale bude samozřejmě záležet na tom, zda na to kývne sama Rowlingová, protože bez jejího požehnání se seriál od země neodlepí. Jenom připomeneme, že studio o výrobě seriálové adaptace jednalo už na konci minulého roku. Tehdy to na jisté konferenci ve Velké Británii odhalila Channing Dungey, šéfka Warner Bros. Television Studios.

Pokud se ale Potter skutečně dočká kompletního restartu, tak s tím souvisí jeden zásadní problém, o kterém jsem tu už sice tisíckrát psal, ale zmíním ho znovu, protože se rád opakuji. 

Jistě, seriálová adaptace, v níž by každá řada zadaptovala jednu knihu, není vůbec špatný nápad, protože by se tím krásně pokryly věci a dějové linky, na které ve filmech nebyl čas. Ale na takový restart může být zkrátka a dobře moc brzy.

Jelikož filmová série dobře stárne a sledují ji i generace, které na ní nevyrůstaly, mnoho fanoušků tak k ní bude chovat stále velkou náklonnost. V rámci toho tak mohou mnozí diváci seriál považovat jen za napodobeninu bez kouzla, nemluvě o tom, že nebudou moct přijmout nové herecké obsazení. Pokud by měl restart opravdu fungovat, mělo by se s ním počkat ještě tak třeba 10 let.

Ale uvidíme, co nám Warneři nakonec nadělí. Každopádně bychom měli být připraveni na to, že do Bradavic se v následujících letech ještě se vší pravděpodobností vrátíme.

O budoucnosti kouzelnického světa Harryho Pottera máme každopádně video, na které se můžete podívat níže.