Slavný filmař Ridley Scott nám ještě letos nadělí svůj historický epos jménem Napoleon, ve kterém roli slavného francouzského vojevůdce ztvární Joaquin Phoenix. A jelikož se má jednat o velkolepé historické drama se vším všudy, je jasné, že stopáž filmu bude pořádná. Přesněji by měl mít snímek 158 minut, tedy přes dvě a půl hodiny.

Scott ale nedávno odhalil, že má připravenou také prodlouženou verzi filmu, která je podstatně delší. Podle všeho má mít tato rozšířená verze kolem 270 minut, to znamená, že je asi čtyři a půl hodiny dlouhá. Verze by podle všeho měla například obsahovat mnohem víc scén s Napoleonovou ženou Joséphine (Vanessa Kirby).

Scott by byl velice rád, kdyby se mu podařilo přesvědčit Apple, který na tvorbu filmu spolu se studiem Sony dohlížel, aby prodloužený film jednoho dne pustil ven. Zatím ale nevíme, zda na to společnost kývne. 

Ridley Scott nám už koneckonců nějaké ty vydařené rozšířené verze svých předešlých snímků nadělil. Příkladem může být nejenom legendární Blade Runner (1982), ale i jeho další epická historická podívaná jménem Království nebeské (2005). Právě u tohoto snímku dokonce tříhodinová rozšířená verze, kde se hlavní role chopil Orlando Bloom, zlepšila celkové hodnocení. Tak se necháme překvapit, zda podobný osud nezastihne také Napoleona.

V nadcházejícím snímku bychom se každopádně měli dočkat nejenom jeho vzestupu jako legendárního vládce Francie, ale i jeho slavného pádu a pravděpodobně i smutné dohry na ostrově Svatá Helena. Zcela původně měl být snímek exkluzivitou pro službu Apple TV+, nicméně následně vstoupilo do hry i studio Sony, v rámci čehož pak padlo rozhodnutí poslat snímek do kin. 

Scott se ujal otěží režie, na scénáři však pracoval David Scarpa. Ten už se Scottem jednou spolupracoval, v roce 2017 napsal scénář pro režisérův film Všechny prachy světa, který vycházel podle knihy od Johna Pearsona.

Dále se ve snímku objeví herci jako Benjamin Chivers, Ludivine Sagnier, Ian McNeice, Matthew Needham, Ben Miles, Paul Rhys, Youssef Kerkour a Scott Handy.

Oficiální premiéra v kinech je stanovená na 23. 11. 2023.