V Česku i na Slovensku právě probíhá z důvodu pandemie viru Covid-19 karanténa a všichni lidé, až na pár výjimek, musí sedět v pohodlí svého domova. To je však jedinečný čas věnovat se věcem, na které jste neměli doposud čas. Například si zahrát nějakou videohru, kouknout na film nebo seriál. Anebo si přečíst dobrou knihu. Pokud máte chuť na čtení, máte jedinečnou příležitost, protože české nakladatelství Laser a slovenský a český Albatros nabízí slevu 30 % na všechny své vydané knihy. Vybrat si tedy mohou slovenští i čeští čtenáři.

Pokud si stále z výběru 63 literárních děl nakladatelství Laser nemůžete vybrat, my Vám dáme pár tipů. Začneme klasikou, která se velmi silně týká jak knižního světa, tak i světa videoher. Tím nebude nic jiného, než postapokalyptická trilogie Metro 2033, Metro 2034 a Metro 2035 od ruského spisovatele Dmitryho Glukhovského (Budoucnost, Povídky o vlasti). Pro lidi, co tuto trilogii neznají, děj se odehrává v moskevském metru po jaderné válce. Z metra se stal stát, kde na různých zastávkách žijí lidé s odlišnými ideologiemi. Hlavní hrdina Arťom se v důsledku nepříjemných událostí bude muset vydat na pouť po celém metru.

Další naše tipy potěší fanoušky Star Treku, protože si můžou vybrat hned z několika knih, například Star Trek: Picard - Nejposlednější z nadějí nebo Star Trek: Nová generace - Mír prohrává. Jako poslední bychom zmínili sci-fi románovou trilogii Akta Themis (Spící obři, Probuzení bohové, Jenom lidé) od kanadského spisovatele Sylvaina Neuvela. Kniha se věnuje doktorce Rose Franklinové, která v dětství objevila obrovskou robotickou ruku z jiné civilizace. Po 17 letech se jako vystudovaná fyzička s tajným týmem snaží přijít na záhadu oné robotické ruky.

Ve slovenském Albatrosu najdete například Zaklínače od polského spisovatele Andrzeje Sapkowského (Zaklínač, Zmije, Narrenturm), kterého by si měl přečíst každý fanoušek fantasy žánru. Pro fanoušky sci-fi mohu doporučit kultovní dílo Nadace (Nadácia) od amerického spisovatele Isaaca Asimova (Já, robot; Roboti a impérium).

A jak vlastně slevu získat? Pokud máte zájem o fyzické knihy nakladatelství Laser, v uvedeném seznamu si vyberete knihy, které chcete a v košíku zadáte kód "NAVSE", z nákupu se Vám automaticky odečte 30 %. Jestliže Vám stačí elektronické knihy, na tomto odkazu koupíte ebooky Laser, které jsou již o 50 % zlevněny. Pro slovenské a české fanoušky Albatrosu jsou slevy na eshopu Albatrosmedia.sk nebo Albatrosmedia.cz. Knihy jsou zde rovnou zlevněny, nemusíte tedy používat žádný slevový kód, stejně jako u ebooků od nakladatelství Laser. Slevy u Albatrosu platí do 23.03.2020.